Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B.

13. 02. 2019. 10:27 >> 09:55

U HERCEG NOVOM

Promovisan roman "Zabluda Svetog Sebastijana"

Promocija romana „Zabluda Svetog Sebastijana“ Vladimira Tabaševića, za koji je autor dobio NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2018. godini održana je sinoć u dvorani Park, u okviru jubilarnog 50. Praznika mimoze.

Razgovor sa Tabaševićem vodila je prof. dr Slavica Perović.

"Moja intimna nada je da u ovom romanu svako ima nešto da dobije za sebe, da nađe, prepozna... Ono što je važno je da se čitalac odrekne jedne, po meni loše čitalačke navike – suditi o romanu na osnovu komercijalnog potencijala. Ako biste u vrevi svakodnevice odlučili da čitate ovaj roman, a desiće se da možda baš tako odlučite, onda to neće proizvesti taj relaksirajući učinak. Čitalac će okrijepiti dušu, ali prije toga mora da ima interes da se na drugi način bavi tim problemom, da ima drugačija očekivanja od književnog teksta i da, ako ima volju da izlazi sa tekstom na kraj, onda je i velika šansa da će od tog teksta imati neku vrstu benefita ili učinka, koji su unaprijed već neočekivani", zaključio je Tabašević.

Uzimajući kao podtekst priču o Svetom Sebastijanu, Vladimir Tabašević u novom romanu problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj. Zablude o nama koji „činimo dobro”, zablude o našim pravedničkim nastojanjima, zablude u kojima često držimo druge kako bi naše "spasiteljske misije" imale "publiku".

Vladimir Tabašević rođen je 1986. u Mostaru. Studirao je filozofiju u Beogradu. Objavio je knjige poezije Koagulum (2010), Tragus (2011), Kundak (2012), Hrvatski kundak (2014). Njegov prvi roman „Tiho teče Misisipi’” štampan je samostalno i našao se u užem izboru za NIN-ovu nagradu (2015). Roman „Pa kao” našao se, takođe, u najužem izboru za NIN-ovu nagradu (2016).

Osnivač je i jedan od urednika internet časopisa „Prezupč” koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu. Dobitnik je regionalne nagrade za priču „Rat”, u okviru „Biber festivala” i nagrade „Mirko Kovač” za najbolju knjigu mladog autora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније