Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

10. 02. 2019. 11:00 >> 10:43

"CRVENA" NA BARSKOM LJETOPISU

Lečić: Samo buntovan duh rađa promjenu

Duodrama "Crvena", u režiji mladog crnogorskog reditelja Danila Marunovića, otvorila je sinoć februarski repertoar Zimske scene "Barskog ljetopisa".

Predstava je rađena po tekstu američkog pisca i scenariste Džona Logana, a u produkciji tridesetog izdanja Festivala "Grad teatar" Budva, 2016. godine.

Predstava "Crvena" je univerzalna, izazovna i emotivna rasprava o različitim aspektima umjetnosti i umjetničkog stvaranja, ali i o opštim temama traganja za smislom, prolaznosti, usamljenosti i smrti.

Protagonisti su slavni slikar apstraktnog ekspresionizma Mark Rotko, koji se u svom njujorškom ateljeu, krajem pedestih godina prošlog vijeka, bori da balansira između komercijalno zavodljive narudžbe, svoje umjetničke vizije i beskompromisnih životnih uvjerenja, i njegov mladi asistent Ken, koji Rotka postepeno suočava sa bolnim zabludama koje gaji i slabljenjem značaja u dinamičnom svijetu umjetnosti.

"Ovo je specifična priča o odrastanju, autoritetu i odnosu onoga koji uči i onoga koji je stekao, pa i o sudarima u životu. Predstava je upečatljiva, ljudi je se sjećaju, služe se porukama ove predstave i prepoznaju ih u životu", kazao je za Radio Bar i Bar Info glavni glumac Branislav Lečić.

Marunović kaže da komad jeste obračun sa jeftinim populizmom, snažno zastupanje koncepta velike umjetnosti i umjetnosti koja je bitna i ima potencijal da mijenja stvari.

"Čovjek treba da se trudi da i u postupcima i u društvu emanira ono što on želi da dobije. Prema tome, ako su kič i nekultura dominantni, to društvo mene ne zanima i sa takvim društvom ne želim ništa da dijelim. Prirodno je da se onda stvara neko drugo okruženje i društvo. Čovjek mora da se bori, ne može da pristaje na to da samo kaže ‘jao, gadno je’ i okrene glavu. Idi kroz centar, projektuj sebe, svoj vrjednosni sistem, bori se za njega i dokaži da si jači”, poručuje omiljeni glumac, koji je to i učinio.

Bio je jedan od glavnih aktera tzv. "plišane revolucije", a zatim i prvi ministar kulture u Vladi pokojnog Zorana Đinđića.

"Svako ko danas tvrdi da ne treba da se bavi politikom, on vjerovatno misli na postojeće stanje, na tu kaljugu koju su političari sami napravili da bi svako čestit kad se umiješa u to ispao svinja. Oni to namjerno rade. Politika je apsolutno neophodna, ne postoji ništa izvan politike i svako ko razmišlja da je to ‘neki drugi posao’, griješi. Ako ne učestvuješ u sopstvenom životu, ako ga ne kreiraš, to znači da ćeš imati manje šansi za kvalitetan život, svoj i svoje djece. To je neophodnost bavljenja politikom. Ja sam stalno aktivan, samo što ne radim u ‘prvom frontu’ i nisam u tom smislu vidljiv, ali neprekidno razmišljam, reagujem, učestvujem i govorim na protestima, gdje god se oni dešavaju, jer želim da podržim duh koji je buntovan. Samo takav, nijedan drugi, može roditi promjenu. ‘Pristajući duh’ rađa samo robove. Protesti u Srbiji su izraz nezadovoljstva i oni rastu, a da li će dovesti do tačke u kojoj će okupiti i one zavedene, hipnotisane od strane vlasti putem medija, vidjećemo. Ne mogu napustiti moju zemlju, jer su moja djeca tu, a u meni je nešto borilačko, i mislim da ću se do kraja boriti, dok dišem - za moj vrijednosni sistem, iza kojeg stojim ja lično i prenosim ga djeci", kazao je u razgovoru sa novinarima nakon predstave Branislav Lečić.

U komadu "Crvena", uz Lečića, glumi i mladi Marko Grabež. Danilo Marunović, uz režiju, potpisuje i dramatizaciju ove pozorišne predstave, kao i izbor muzike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније