Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

02. 02. 2019. 18:43 >> 18:20

BOGDANOVIĆ

Zajedno sa Italijom do arheološkog napretka

Saradnja sa Nacionalnim istraživačkim savjetom Italije (CNR) rezultirala je snažnim napretkom na arheološkim i drugim istraživanjima na prostoru Duklje u Podgorici, ocijenio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Kako je saopšteno iz Ministartsva kulture, Bogdanović je u Italiji razgovarao o saradnji u oblasti kulture sa zvaničnicima italijanskih i međunarodnih institucija.

Na sastanku sa predsjednikom CNR, Masimom Inguśom, u čijem je fokusu bio Twinning program, čijim sprovođenjem će se doprinijeti razmjeni stručnih kadrova, potvrđena je snažna podrška Crnoj Gori u procesu očuvanja, zaštite i valorizacije kulturnih dobara.

"Inguśo je predočio mehanizme i mogućnosti uključivanja u programe evropskog istraživačkog instituta za nauku o baštini i digitalnu istraživačku infrastrukturu za umjetnost i humanističke nauke (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities (DARIAH))", kaže se u saopštenju.

Sagovornici su ocijenili da to predstavlja snažan potencijal za unapređenje svih segmenata u zaštiti i valorizaciji kulturne baštine u Crnoj Gori.

Bogdanović je posebno važnim istakao aktivnosti na izradi mape Duklje u QGIS-u i nastavak aktivnosti na 3D rekonstrukciji objekata.

"Ukazao je i na potrebu saradnje u dijelu laserskog monitoringa statičke stabilnosti objekata kulturnih dobara, sa posebnim akcentom na prevazilaženje problema sanacije Kotorskih bedema", piše u saopštenju.

Zaključeno je da se kroz neposrednu komunikaciju i saradnju Ministarstva kulture i CNR-a, sagleda mogućnost realizacije projekta seizmičkog monitoringa i rizika nad nepokretnim kulturnim dobrima, što bi predstavljalo važan preduslov za bolje očuvanje bogatog kulturnog nasljeđa Crne Gore.

Tokom zvanične posjete Italiji, Bogdanović se sastao se i generalnim direktorom Međunarodnog centra za konzervaciju i restauraciju kulturnih dobara (ICCROM) Veber Ndorom.

"Sagovornici su istakli izuzetno kvalitetnu i sadržajnu međuinstitucionalnu saradnju i iskazali spremnost da kroz prenos znanja i obuke u deficitarnim oblastima za stručnjake u Crnoj Gori, nastave sa učvršćivanjem partnerstva", kaže se u saopštenju.

Bogdanović je ukazao na potrebu dodatnog jačanja kapaciteta u oblasti kulturnog nasleđa, kao i na pozitivne efekte koje je u tom pravcu imala regionalna radionica o Procjeni uticaja na baštinu, koja je u decembru održana u Kotoru.

"Sagovornici su naglasili značaj daljeg eksperskog učešća kod definisanja metodologije izrade procjene uticaja na kulturu baštinu, u svijetlu kontinuiranog očuvanja kulturne baštine", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, sagovornici su iskazali spremnost za saradnju na projektima jačanja kadrovskih i infrastrukturnih kapaciteta na adekvatnom čuvanju eksponata u depoima muzejskih jedinica u Crnoj Gori.

Direktor Endoro je predočio mogućnost kandidovanja predstavnika Crne Gore u Savjetu ICCROM-a, gdje se neposredno utiče na kreiranje strateških politika i donošenje važnih odluka ove medjunarodne organizacije.

Tokom posjete Italiji, Bogdanović sastao se i sa predsjednikom asocijacije AICI (Associazione delle istituzioni di cultura italiane), Valdom Spinijem.

Bogdanović i Spini konstatovali su da, imajući u vidu činjenicu da asocijacija predstavlja udruženje 108 institucija kulture Italije, postoji mogućnost snažne međuinstitucionalne saradnje, kroz organizovanje obuka u oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara koje se odnose na upravljanje urbanim cjelinama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније