Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: onogošt.me, Objavila: M.M.Lj. ]

01. 02. 2019. 17:40 >> 17:10

NIKČEVIĆ NAJAVILA

Nikšić obilježava 135 godina od prve predstave

Mjesec februar donijeće bogat kulturni program u Nikšiću, a označiće ga obilježavanje jubileja, 135 godina od prve pozorišne predstave u gradu pod Trebjesom.

 

 

Potpredsjednica Opštine Nikšić Sonja Nikčević kazala je da je program podrške razvoju kulture imao za cilj građenje sopstvene produkcije, osnaživanje institucije kulture i doprinos da Nikšić bude prepoznat kao grad kulture koji će doprinositi ukupnoj kulturnoj sceni Crne Gore.

“To što smo realizovali prethodne godine sadržano je u preko 300 programa, bili ste svjedoci mnogih tih događaja. Na nama je sada važan zadatak da ono što smo kao standard postavili i čini mi se kroz niz programa uspješno i realizovali, dosegnemo, a negdje da težimo i da nadmašimo u godini koja je pred nama. Ne sumnjam da će institucije kulture dati dobar odgovor na zahtjevne zadatke”, istakla je Nikčević.

Dodala je da je prethodnu godinu obilježila i godina jubileja institucije kulture, Zahumlja.

“Naime 120 godina postojanja bio je povod da se tokom većeg dijela godine Zahumlje brojnim sadržajima obrati publici. Takođe smo imali obilježavanje 70 godina postojanja Muzičke škole “Dara Čokorilo”, koja je važan činilac na kulturnoj i obrazovnoj mapi našeg grada”, kazala je ona.

Nikčević je istakla da 16. februara Nikšićko pozorište predstavom “Ekvencijo”, obilježava 135 godina otkad je prva pozorišna predstava izvedena u tom gradu.

“Početkom ovoga mjeseca, već 2. februara, Simfonijski orkestar će gostovati u Nikšićkom pozorištu, i taj događaj će se uklopiti sa mjesecom jubileja pozorišta, kada će bogatim programom Simfonijskog orketra publika biti počastvovana. Zatim predstava “Ekvinocijo”, a planira se i izvođenje  predstave “Crna kutija” u Nikšićkom pozorištu 21. i 22. februara.  Hor "Zahumlje" bogatim izborom raznovrsnog repertoarskog nivoa napraviće na neki način zaokruživanje, u ovom mjesečnom repertoaru, obilježavanje tog velikog jubileja. Naravno, sa tim se neće stati, već ćemo nastojati da godina u kojoj smo bude pod znakom jubileja, kako u produkciji, tako i u gostujućim predstavama, i trudićemo se da tu godinu jubileja opravdamo izvedenim programima”, zaključila je Nikčević.

Opština Nikšić će i ove godine u saradnji sa osnovnim i srednjim školama učestvovati i na takmičenju "Crna Gora u ritmu Evrope“, koje je najveće muzičko takmičenje u zemlji, kazao je Svetozar Bajović iz Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić.

On je naveo da je riječ o manifestaciji koja se dugi niz godina organizuje u evropskim i zemljama regiona, kao i da je ovo već drugi put da se organizuje u Crnoj Gori.

“Kako bi našu opštinu predstavljali najkvalitetniji kandidati, resorni Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić, poslao je poziv osnovnim i srednjim školama da organizuju interne audicije i odaberu najtalentovaniju djecu za nastup na glavnoj audiciji, koja će se održati u srijedu, 13. februara, sa početkom u 19h, u koncertnoj Sali Muzičke škole „Dara Čokorilo“, a u okviru koje će produkcija programa "Crna Gora u ritmu Evrope“ odabrati najbolje kandidate koji će braniti boje naše opštine i jedna od ambasada koja će biti dodijeljena od strane organizatora takmičenja”, istakao je Bajović.

On je kazao i da će djeca koja pobijede na glavnoj audiciji imati priliku da svoj talenat dodatno unaprijede uz pomoć profesora produkcije programa "Crna Gora u ritmu Evrope“, kako bi se što uspješnije predstavili na finalnom takmičenju, koje će biti održano u Tivtu u maju ili junu.

Pobjednik takmičenja, koje će direktno biti prenošeno na državnoj televiziji, biće određen kombinacijom glasova žirija i glasača koji glasaju putem SMS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније