Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 01. 2019. 22:19   >>  21:49

NA FESTIVALU MAKADO

"Bog masakra" sjutra u KIC-u

Kraljevsko pozorište Zetski dom sjutra 25. januara sa početkom u 20 sati gostuje na festivalu MAKADO u Podgorici u sali KIC-a "Budo Tomović" sa predstavom Jasmina Reza "Bog masakra".

Ovaj pozorišni komad, po tekstu Jasmine Reze, režira makedonski reditelj Siniša Evtimov, a glumački ansambl čine: Marija Labudović, Jelena Đukić, Omar Bajramspahić i Vule Marković.

Scenografiju i izbor muzike potpisuje Siniša Evtimov, konsultant i lektor je Dubravka Drakić, dok je izbor kostima uradila Marija Vujović.

U tekstu Jasmine Reze dva bračna para pokušavaju da riješe sukob njihovih sinova, otpočevši susret u upadljivo tolerantnom i civilizovanom tonu.

Drama sa elementima satire pokazuje da zapadno društvo, koje osuđuje svaki oblik fizičkog i verbalnog nasilja, insistirajući na osmijehu, političkoj korektnosti, pacifizmu i svemu demokratskom, kada se razgovor razbukti, svodi ove vrijednosti samo na praznu formu, pokazujući dvoličnost, odsustvo ljudskosti i u teoriji, toliko omraženu agresiju.

"Bavimo se stadijumom u koji je dospjela civilizacija, mi smo podbacili. Nalazimo se u stanju devolucije, idemo natrag, ne više naprijed. Iako živimo u vremenu tehnološke revolucije intelekt je sve manji, ljudi se zadovoljavaju mediokritetstvom, i to je problem. Sredina je postala razina za vanredno. To je problem čovječanstva. Politička korektnost je jedna od stavki u istoriji civilizacije, koju smo, kada se pojavila kao veliki marketinški znak, pogrešno pročitali i krenuli tim putem. Kada danas gledamo vijesti, vidimo smrt, izbjeglice i glad, a onda se gnušamo kada djeca kažu neku neprihvatljivu riječ.Kriterijumi ne samo da su se snizili, već su se i pomiješali, i više ništa nije stvarno. Imamo priču za svaku prigodu, adaptiramo se. Adaptacija je osnova preživljavanja, ali smatram da nije dovoljno samo preživljavati. Naprotiv, moramo prosperirati.O tome je ovaj komad", kazao je reditelj Siniša Evtimov.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније