Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

18. 01. 2019. 17:21   >>  16:56

MEDIN OBEĆAO

Umjesto eloksira, drvo na Muzeju grada Perasta

Direktor Muzeja Kotor Dušan Medin saopštio je da je do postavljanja eloksirane bravarije na baroknoj palati Bujović – Muzeju grada Perasta došlo prije njegovog stupanja na dužnost i da je to prvi problem koji je mapirao u ustanovi i obavijestio nadležne institucije.

 

Istakao je da će do kraja godine problem biti riješen postavljanjem drvenih prozora I vrata.

“Međutim, pitanje postavljanja i postojanja eloksirane bravarije na Muzeju grada Perasta, nažalost, nije novo i nepoznato. Uvidom u dokumentaciju Muzeja, saznaje se da je još 2010. eloksirana bravarija postavljena na četiri otvora u prizemlju na zgradi aneksa Muzeja (vrata i prozori).  Godine 2012. u prizemlju palate Bujović (Muzej grada Perasta) postavljena je eloksirana bravarija na još pet prozora. Dakle, zaključno sa 2012. godinom ukupno devet prozora i vrata na Muzeju grada Perasta bilo od eloksirane bravarije”, navodi se u saopštenju.

 On dalje ističe da je tokom druge polovine 2018, u saradnji sa Direkcijom za uređenje i izdradnju Kotora, postavljena je eloksirana bravarija na ostalim prozorima i vratima Muzeja grada Perasta i na aneksu Muzeja, gdje su stavljena i škura.

“Potrebno je, takođe, dodati da su stariji drveni prozori i vrata Muzeja grada Perasta bili u znatnoj mjeri oštećeni, direktno utičući na pogoršanje sigurnosti i uslova u kojima se čuvaju muzejski predmeti i muzejska dokumentacija. Međutim, ne smatram da je eloksirana bravarija bila najbolje rješenje, s obzirom na to da sam po formalnom obrazovanju i svojim radnim iskustvom direktno vezan za kulturnu baštinu, te da pratim i poznajem propise i praksu u domenu zaštite kulturne baštine. Stoga, ističem da se, tokom nešto više od dva mjeseca koliko sam zapolen u Muzeju, u saradnji sa kotorskom Opštinom i drugim subjektima, u kontinuitetu i aktivno radi na saniranju navedenog problema i ublažavanju posljedica”, kazao je Medin.

Dodao je da se nada da će tokom ove godine problem konačno biti adekvatno riješen, a novi drveni prozori i vrata postavljeni u skladu sa konzervatorskim uslovima Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, koje ćemo im prethodno zatražiti.

“I za sam kraj – novopostavljena eloksirana bravarija, bojim se da nije jedini i najveći problem sa kojim se susrijeće naša ustanova. Na rješavanju brojnih izazova u OJU „Muzeji“ Kotor, posebno na stvaranju adekvatnih uslova za čuvanje i prezentaciju muzejskih predmeta, koji su u skladu sa propisima, želim proaktivno da radim i već sam započeo prve aktivnosti. U tom smislu imam i podršku Opštine Kotor, što je važno, jer je ona i osnovala Muzej. Muzej grada Perasta predstavlja dragulj ne samo ovog gradića, Kotora i Boke, već i cijele Crne Gore, ali i svjetske kulturne i prirodne baštine, čiji su Kotor i Boka (iako posljednjih decenija vidno i značajno degradirani i devastirani), još uvjek, a nadamo se da će biti i zauvijek – integralni dio.”, zaključio je direktor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније