Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B.

30. 12. 2018. 09:08   >>  08:39

KNJIGA "POSTMEDIJI"

Kako protiv postistine, senzacije, spektakla?

Nekada su mediji obrazovali, edukovali i snažili kritičko mišljenje. Danas, sve češće govorimo o krizi medija, te potrebi da što više ulažemo u medijsku pismenost.

Da nije krize čovjeka, ne bi bilo ni krize medija. Ne bi bilo ni krize smisla. Upravo krizom smisla ili masmedijskim totalitarizomom bavi se Željko Rutović u knjizi “Postmediji”. Kritika kaže da je riječ o djelu koje upozorava na zastrašujuću spoznaju da smo prešli granicu u kojoj se subjektivnost, možda i nepovratno gubi.

Mediji su u krizi zbog brojnih razloga, političkih, ekonomskih, obrazovnih, ali i dalje snažni u oblikovanju čovjekove suštine, u krađi čovjekove slobode. Rutović medije današnjice vidi kao postmodernu mitologiju.

Kako protiv takvih mitova, protiv postistine, senzacije, spektakla? Kako osnažiti medijsku pismenost.

Mr Željko Rutović autor je sedam knjiga i koautor dvije, iz oblasti filozofije medija, sociologije politike, kulture dijaloga, slobode izražavanja i digitalnih fenomena postmodernog doba. Djelo “Postmediji” izdanje je Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore.

Anka Radović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније