Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

28. 12. 2018. 19:16 >> 18:49

SANACIJA I ADAPTACIJA

Za Zavičajni muzej u Danilovgradu 130.000 eura

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević potpisali su danas Ugovor o finansiranju projekta „Adaptacija enterijera i sanacija fasade Zavičajnog muzeja u Danilovgradu“, koji predstavlja nastavak implementacije Sporazuma o saradnji potpisanog u martu 2018. godine.

Kako je saopšteno, Bogdanović je podsjetio da Ministarstvo u kontinuitetu sprovodi aktivnosti kojima se doprinosi unaprjeđenju stanja kulturne baštine na teritoriji cijele Crne Gore, kao i da je u proteklom periodu realizovalo i finansiralo brojne projekte iz oblasti zaštite i očuvanja kulturne baštine i na teritoriji Opštine Danilovgrad.

"Ugovor o finansiranju projekta „Adaptacija enterijera i sanacije fasade Zavičajnog muzeja u Danilovgradu“, koji danas potpisujemo značajno će doprinijetu unaprijeđenju stanja u kojem se objekat Zavičajnog muzeja u Danilovgradu nalazi. U ovoj, nekadašnjoj rezidenciji knjaza Nikole Petrovića, smještena je bogata arheološka zbirka, kao i brojne druge zbirke koje svjedoče o nasljeđu, istoriji i kulturi Danilovgrada, što ovom projektu daje poseban značaj. Ovim činom još jednom potvrđujemo posvećenog Ministarstva kulture", naveo je ministar Bogdanović.

Kovačević je istakla da je, između ostalog, potpisivanje današnjeg Ugovora rezultat, kako Sporazuma o saradnji, tako i posjete ministra kulture Danilovgradu. Takođe, dodala je da je ovo prva adaptacija odnosno rekonstrukcija objekta nakon dužeg vremenskog perioda i da se nada da će cijela Crna Gora, a ne samo Danilovgrad, dobiti još jedan značajni muzej koju će doprinijeti razvoju kulturno turističkih potencijala. Nakon rekonstrukcije Zavičajnog muzeja biće postavljena Savremena stalna postavka.

Zaključeno je i da uspješna saradnja Ministarstva i Opštine biti nastavljena i u narednom periodu, kao i da će se mimo definisanih realizovati i brojne druge aktivnosti, a sve u namjeri da stanovnici Danilovgrada i turisti imaju što kvalitetnije i raznovrsnije kulturne sadržaje.

Ministarstvo kulture je za realizaciju navedenog projekta opredijelilo 130.000 eura, od čega 75.000 hiljada u ovoj godini. Opština Danilovgrad će izvršiti sanaciju fasade Zavičajnog muzeja i adaptaciju enterijera predmetnog muzeja. Rok za realizaciju Projekta je decembar 2019. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније