Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R.

24. 12. 2018. 22:34 >> 22:08

BOGDANOVIĆ PORUČIO

Predstava potvrdila Njegoševo djelo kao izraz CG bića

Tokom posljednje tri decenije susretali smo se s pokušajima izmiještanja Njegoša iz crnogorske kulture, a predstava "Potonja ura Njegoševa" potvrdila je da je njegovo djelo najautentičniji izraz crnogorskog bića, ocijenio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na proslavi povodom tri decenije od igranja te monodrame.

"Posebno je važno što je u ovoj predstavi ta situiranost Njegoša u njegovo prirodno kulturno i nacionalno okruženje lišena svake proizvoljnosti, istorijske i književne neutemeljenosti, kao što je relaksirana i od svakog ideološkog i dnevno-političkog uticaja. Jednostavno, predstava `Potonja ura Njegoševa` suočava nas sa vladarom i pjesnikom koji se nalazi na kraju svog životnog puta i koji sa te tačke vidi mnogo dalje`no oni pod brdom`", istakao je ministar.

Kako je ocijenio, Tomović, Eraković i Marunović, svako u svom umjetničkom izrazu, ostavili su jedno moguće tumačenje tog iskustvom i dramom bremenitog trenutka, postavljajući visoke standarde svim današnjim i budućim umjetničkim interpretacijama Njegoševog djela i života.

"Pogotovo onim izazovima koji se javljaju onda kada Njegošev lik imamo na sceni, što svuda, a posebno u Crnoj Gori, traži ne samo znanje i vještinu, već i izrazitu glumačku harizmu”, rekao je Bogdanović.

Pozorišna predstava, monodrama „Potonja ura Njegoševa“ premijerno je izvedena 19. maja 1988.  u Crnogorskom narodnom pozorištu po tekstu Slobodana Tomovića, u režiji Blagote Erakovića. U ulozi Petra II Petrovića Njegoša nastupio je glumac Slobodan Marunović i od tada do danas, odigrana je više od 1.500 puta širom svijeta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније