Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

24. 12. 2018. 15:27 >> 15:00

LIKOVNA SMOTRA

Vesko Gagović na Venecijanskom bijenalu

Crnu Goru će na 58. Bijenalu umjetnosti u Veneciji predstavljati Vesko Gagović sa projektom "Odiseja (Lebdeći objekat)", najavljeno je na konferenciji za novinare u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, istakao je da Ministarstvo kulture podržava predstavljanje Crne Gore na svim referentnim međunarodnim manifestacijama, te je u skladu sa tim već šestu godinu podržava i učestvuje u organizaciji predstavljanja na Venecijanskom bijenalu.

"Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture će naredne godine izdvojiti 80.000 eura za učešće na ovoj referentnoj likovnoj smotri", dodao je ministar Bogdanović.

Kako je istakao, Crna Gora će prikazati svoje umjetničke domete i bogatu likovnu tradiciju, na smotri na kojoj učestvuje oko 100 zemalja svijeta. Ministar je govorio i o planovima Ministarstva kulture u oblasti likovne umjetnosti, te tom prilikom istakao da Vlada brižan odnos prema likovnom nasljeđu iskazuje i kroz realizaciju projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti u Podgorici.

Direktor Centra savremene umjetnosti i komesar Nenad Šoškić naveo je da se tokom predstavljanja projekta "Odiseja (Lebdeći objekat)", u Palati Malipijero očekuje oko 20.000 posjetilaca, što će biti odlična promocija umjetničkih i drugih potencijala Crne Gore.

"Organizatore predstavljanja Crne Gore u narednom period očekuje veliki posao, ali smo uvjereni da ćemo odgovoriti na visoke zahtjeve Venecijanskog bijenala", istakao je Šoškić.

Odluku o izboru predstavnika Crne Gore donijela je kuratorka Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti, uz stručnu konsultaciju sa timom Centra savremene umjetnosti Crne Gore koji je i izvršni producent predstavljanja Crne Gore na 58. Bijenalu umjetnosti u Veneciji.

"Predloženi projekat najpotpunije odgovara svim istaknutim konkursnim kriterijumima – od odnosa prijedloga i teme 58. Bijenala, spajanja forme i sadržaja, promišljanja postavke u postojećem arhitektonskom ambijentu kao mjestu artikulacije sadržaja, odgovora zadatim tehničkim parametrima, usklađenosti budžeta, do kvaliteta prethodnog umjetničkog rada autora", istakla je Duletić.

Vesko Gagović rođen je 1963. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine. Postdiplomske studije završio je na istoj akademiji 1991. godine. Podgorička likovna publika bila je u prilici da, tokom septembra, u Modernoj galeriji u JU Muzeji i galerije Podgorice, vidi Gagovićevu retrospektivnu izložbu. Takođe, učesnik je Salona Petar Lubarda otvorenog nedavno na Cetinju u Galeriji savremene umjetnosti "Miodrag Dado Đurić".

Tema ovogodišnjeg Bijenala je "May you live in interesting times", a umjetnički direktor je Ralf Rugof (Ralph Rugoff).

Centar savremene umjetnosti je kao izvršni producent, u saradnji sa Ministarstvom kulture, 20. novembra objavio javni poziv za dostavljanje predloga projekata za predstavljanje na 58. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji koje će se održati od 11. maja do 24. novembra 2019. godine. Na konkurs koji je trajao do 20. decembra, apliciralo je trinaest umjetnika.

Ovo je šesto samostalno predstavljanje Crne Gore na ovoj prestižnoj smotri savremene umjetnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније