Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

21. 12. 2018. 09:20 >> 08:54

BOŽIĆNI KONCERT

Izveli neka od najznačajnijih djela u istoriji muzike

Nakon dvije godine pauze, Crnogorsko narodno pozorište u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore nastavilo je 19 godina dugu tradiciju održavanja koncerata povodom božićnih praznika. Sinoć je u Velikoj sali CNP-a nastupio "Slovenački oktet", vokalni ansambl koji postoji od 1951.godine.

U susret Božiću koji se obilježava po gregorijanskom kalendaru, gosti iz Slovenije su pred podgoričkom publikom izveli duhovne kompozicije. Repertoar "Slovenačkog okteta" je širok, od renesansne do savremene muzike, a na večerašnjem koncertu su predstavili djela iz raznih krajeva Evrope, među kojima i mladih kompozitora iz Slovenije. 

"Ambrož Čopi, Andrej Makor, to su sve mladi kompozitori koji pišu za 'Slovenački oktet', i isto pišu za velike ansamble, BBC itd., tako da su to renomirani mladi kompozitori", kazao je član "Slovenačkog okteta, Jože Vidic.

Direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković ističe da su božićni praznici povod za organizovanje koncerata na kojima imamo priliku da čujemo neka od najznačajnijih djela u istoriji muzike.

"Tako da je jedino to, a nikakav religijski obred u sali naš motiv za ovakve koncerte i hoću da kažem da je veoma lako nešto zaustaviti, a veoma teško nešto započeti, a još teže ga zadržati i ja se radujem time što smo poslije 18 godina opet u prilici da obnovimo tradiciju održavanja božićnih koncerata u Crnogorskom narodnom pozorištu", kazao je Mirković.

Još jedan božićni koncert, uoči ovog praznika po julijanskom kalendaru, biće upriličen 4.januara, kada će u CNP-u nastupiti kamerni ansambl "Singidunum" iz Beograda.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније