Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

18. 12. 2018. 23:16 >> 22:52

SREDINOM 2019.

Prezentacija mađarske kulture u CG

Ambasada Mađarske u Crnoj Gori sredinom 2019. organizovaće prezentaciju kulture te zemlje u Crnoj Gori, a Ministarstvo kulture spremno je da pruži svu potrebnu podršku, saopšteno je nakon sastanka ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i ambasadora Mađarske u Crnoj Gori Jožefa Nedješija.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim projektima saradnje dvije zemlje u oblasti kulture i planovima za njihovo dalje unapređenje.

Ministar Bogdanović je upoznao ambasadora sa novim izmjenama i dopunama Zakona o kinematografiji i pozvao filmske stvaraoce iz Mađarske da svoja ostvarenja snimaju u Crnoj Gori.

Sagovornici su istakli značaj potpisanog Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, sporta i mladih i najavili da će na njegovim osnovama dva ministarstva kulture potpisati Program saradnje u oblasti kulture kojim će planirati konkretne projekte i aktivnosti. Ministar Bogdanović je istakao i da je važno u narednom periodu potpisati sporazum o saradnji nacionalnih biblioteka, koji ce doprinijeti intenziviranju saradnje između ove dvije institucije.

Ambasador Nedješi je najavio da će ambasada Republike Mađarske u Crnoj Gori sredinom 2019. godine organizovati prezentaciju mađarske kulture u Crnoj Gori, za koju je izražena spremnost Ministarstva kulture da pruži svu potrebnu podršku.

Tokom susreta razgovarano je o planovima za rekonstrukciju Austro-ugarskog poslanstva na Cetinju, ali i značaju saradnje na očuvanju i zastiti austro-ugarskih fortifikacija u Crnoj Gori.

Imajući u vidu važnu saradnju između naših institucija kulture, u prvom redu biblioteka i kinoteka, ministar Bogdanović je istakao da bi bilo izuzetno korisno organizovati zajednički sastanak direktora institicija kulture dvije zemlje i pozvao ministra kulture Republike Mađarske da tim povodom posjeti Crnu Goru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније