Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ PR centar; Objavila: M.M ]

18. 12. 2018. 10:25 >> 09:58

IZLOŽBOM U GIMNAZIJI

Predočili ideje za unapređenje položaja mladih

Izložba radova vršnjačkih edukatora, koja je otvorena u Gimnaziji „Slobodan Škerović“, ima za cilj da na simboličkom i vizualnom planu predoči razmišljanja i ideje mladih, kao i unapređenje njihovog položaja i prava.

To je saopšteno na otvaranju izložbe koju je organizovao Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), u okviru projekta Smart Start – Aktivni mladi za održive promjene, koji ta organizacije realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva sporta.

Izvršna direktorica CeMI-ja, Nikoleta Đukanović, pojasnila je da su vršnjački edukatori, koji su autori radova, u okviru ljetnje škole održane na Ivanovim koritima tokom septembra, osim radionica vršnjačke edukacije, učili o političkom sistemu Crne Gore i EU integracijama.

„O svemu naučenom, mladi vršnjački edukatori su upoznali ostale srednjoškolce u svim opštinama u Crnoj Gori. Izloženi radovi su nastali u spomenutoj školi, a njima je poslata simbolička poruka o značaju unaprijeđenja položaja mladih u Crnoj Gori“, navela je Đukanović.

Ona je kazala da reforme koje se sprovode predstavljaju samo dio puta i manji dio obaveza koje očekuju Crnu Gori nakon učlanjenja u Evropsku uniju (EU).

„Kroz ovakve projekte, vidimo da naša današnja omladina, a već sjutra stožer pravde Crne Gore, vidi tu porodicu naroda, osjeća svoje obaveze i vidi svoje mjesto na tom ogromnom tržištu rada, roba, usluga. Taj uvid u njihova razmišljanja o EU, pomaže nam da mladima pružimo relevantne informacije, da ih usmjerimo i pomognemo im da spremni dočekaju taj čin ulaska“, rekla je Đukanović.

Prema njenim riječima, pluralizam ideja, koje potiču od mladih i njihova spremnost da prihvate različitosti kultura i običaja, ukazuju da Crna Gora može imati ravnopravan tretman na evropskom tržištu.

Predstavnica Mistarstva sporta, Danijela Vujošević, ocijenila je uspješnim projekat vršnjačke edukacije, koji sprovodi CeMI, jer je, kako je pojasnila, i nakon 15 godina održiv.

„Raduje me da je projekat, u odnosu na to vrijeme, znatno unaprijeđen i da je poprimio inovativne oblike, kao što je veb aplikacija za mlade, koja ima za cilj da osigura i omogući mladim ljudima da ostvaruju svoja prava kroz različite sadržaje“, kazala je Vujošević.

Ona je navela da su mladi u Crnoj Gori aktivniji u odnosu na početak projekta.

„Možemo reći, sa ponosom, da su mladi u Crnoj Gori daleko aktivniji nego što su bili prije 15 godina. Vršnjačka edukacija je nešto što je tada bilo u začetku, a danas je poprimilo oblik onoga što je podrazumijevajuće“, rekla je Vujošević.

Ona je kazala da je neformalno obrazovanje ima podjednako važan značaj kao i formalno, jer je kroz taj vid obrazovanja, kako je pojasnila, mladima omogućeni da razvijaju svoju kreativnost, aktivno doprinoseći promjenama u društvu.

Direktorica Gimnazije „Slobodan Škerović“, Zoja Bojanić Lalović, rekla je da projekat vršnjačke edukacije i izložba pokazuju da društvo ima sluha za riječ mladih.

„Čuti njihovu riječ znači unaprijediti naš rad i pomoći im da se lakše osposobe za sve životne puteve. Ljetnja škola vršnjačkih edukatora i sve ono što je rezultiralo nakon škole, kao i nakon ovog projekta je obaveza svih nas da i u narednom perodu insistiramo na vannastavnim aktivnostima, neformalnom obrazovanju“, istakla je Bojanić Lalović.

Ona je kazala da je neformalno obrazovanje nekada važnije od formalnog.

„Obrazovne ciljeve ćemo savladati, ali životu se moramo učiti kroz neke konkretnije primjere, kroz podršku nastavnika i svih nas koji mladim ljudima treba da budemo modeli i uzori za sve ono što ih u narednom periodu očekuje“, poručila je Bojanić Lalović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније