Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

15. 12. 2018. 13:13 >> 12:47

KRALJEVSKO POZORIŠTE

Dvije nagrade za predstavu "Sin" u Sarajevu

Predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom briljirala je odnijevši dva priznanja sa trećeg izdanja sarajevskog festivala "Dani Jurislava Korenića".

 

Dodjelom nagrada i svečanom ceremonijom koja je upriličena na sceni Kamernog teatra 55 završeno je treće izdanje festival. Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Mirka Radonjića za predstavu "Sin", dok je Mirjana Medojević za istu predstavu osvojila Nagradu za najbolji tekst.

Tako je Sarajevo nakon magične interakcije publike i glumaca u noći izvođenja i zvanično odalo priznanje  priči koja govori o krhotinama koje ljudima i u ljudima ostanu nakon rata.

 „Svakako da su ove dvije nagrade važne za predstavu, one su važne samo zbog toga što je to što se te večeri desilo na igranju u Sarajevu bilo malo pozorišno čudo. Razmjena koja se događala na nivou scene i gledališta, između glumaca i publike, između autora, glumaca i publike bila je nešto što je zbilja radost i suština teatra. U tom smislu mi je drago da je to i stručni žiri prepoznao“, kazao je reditelj Mirko Radonjić nakon uručenja nagrade u Sarajevu.

„Ova nagrada je posebno značajna. Tekst u tom obliku ne bi postojao bez te režije, a ta režija u tom obliku ne bi postojala bez tog teksta. Mirko i ja bili smo kolege na klasi, ova predstava je samo dokaz nečega u šta ponekad ne želimo da vjerujemo, a to je činjenica da su  prirodna saradnja i zajedništvo ono jedino što  ima smisla u pozorištu. Drago mi je da sam došla u Sarajevo, da je predstava u svojoj kolijevci“, rekla je nagrađena Mirjana Medojević.

Nagrada "Jurislav Korenić" za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi "Gnijezdo" Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. Dvije nagrade dobila je i predstava "Tri sestre" Kamernog teatra 55. Gordana Boban je za ulogu u ovoj predstavi dobila nagradu "Žan Marolt" za najbolju glumicu, a Dragan Jovićić nagradu "Žan Marolt" za najboljeg glumca.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Dževad Karahasan, Adrijana Gavrić, Josip Muselimović, Larisa Sarajlić-Ramović, Matija Bošnjak, Boris Lalić i Snežana Bogićević. Treće izdanje teatarskog festivala "Dani Jurislava Korenića" održano je od 7. do 14. decembra, a okupilo je najznačajnija pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije. Festival "Dani Jurislava Korenića" pokrenut je u čast čovjeku koji je dao značajan doprinos kulturnoj sceni BiH i koji je osnovao Kamerni teatar 55.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније