Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina, objavila B.B. ]

13. 12. 2018. 13:40 >> 13:14

NIKŠIĆKI KNJIŽEVNI SUSRETI

"Zaloga" Mijoviću, Kecojeviću i Vulanoviću

Tradicionalna manifestacija Nikšićki književni susreti, 21. po redu, završena je poetskom večeri i uručenjem nagrade "Zaloga" Dragu Mijoviću za poeziju, Milošu Kecojeviću za prozu, a za ukupno stvaralaštvo, Radomiru Vulanoviću.

Nagrada "Zaloga", dodjeljuje se od 1986. godine za umjetničko viđenje zavičaja, a utemeljila je nikšićka Književna zajednica "Vladimir Mijušković", koja je obilježila pola vijeka postojanja.

Zahvaljujući se na priznanju Vulanović je rekao da je malo iznenađen, ali da "nikad nije kasno ni za nagrade, ni pohvale, iako malo godina ima više".

"Stvaralaštvo mi je način života i 50 godina dan i noć radim, a nijesam umoran. Čini mi se da još imama snage i još ću da stvaram. Nagrada mi je moj rad, zdravlje”, rekao je Vulanović nakon uručenja u nikšićkoj Muzičkoj školi.

Vulanović se povjerio da je zaljubljen u skulpturu, i u taj rad na koji ga, kako je kazao, vuče neka energija što mu čini odmor i duševni mir.

”Najmilije društvo su mi moje skulpture i moja poezija”, rekao je Vulanović.

Nagradu "Zaloga" Kecojević je zavrijedio za stare, zavičajne priče, prozu, ukoričenu u knjizi "Pričaj, đede", a to priznanje, koje ga je iznenadilo, daće mu, kako je rekao, krila, zamah, podsticaj za novi rad.

"Prepoznatljiv sam u Nikšiću, kao neko ko se bavi poezijom, pa sad napravismo iskorak i u prozu. Ova nagrada ima veliku težinu i nagrada je za koju kažu da je ključ nikšićkih književnika. Eto i ja sam jedan mali ključić zavrijedio, ključić mali, ali teret veliki da nastavim sa radom", rekao je Kecojević i dodao da mu je to druga knjiga proze.

Nikšić je, kako je ocijenio, prepoznat kao grad pisaca, a književnim susretima udario je pečat na potvrdi svog stvaralaštva.

"Zalogu" za poeziju, Mijović je dobio za knjigu "Kameni presto", a priznanje je u njegovo ime preuzela kćerka Ana.

O dobitnicima "Zaloge" odlučio je žiri u sastavu Draško Došljak (predsjednik) i članovi, Spasoje Bajović i Ivan Lješković.

Na završnoj večeri manifestacije, po kojoj je Nikšić bio prepoznatljiv i u nekadašnjoj SFRJ, ljubiteljima pisane riječi stihove su darivali Valerio Orović, Ljubomir Mudreša, Boris Jovanović Kastel, Velisava Seka Metđonaj, Rajko Joličić, Dušan Govedarica, Jovan Drašković, Miroslav Zečević, Milena Šućur, Radislav Gardašević, Radule Rakočević Rakocije, Goran Radojičić i Đurko Gutović.

Pjesnik iz Rijeke, Valerio Orović, uručio je, u ime Hrvatskog književnog društva zahvalnicu direktorici Javne ustanove Narodna biblioteka ”Njegoš”, Renati Bulajić za međunarodnu saradnju i promovisanje kulture na 21. Nikšićkim književnim susretima.

"Sjedište Hrvatskog književnog društva je u Rijeci, a svoja dva ogranka ima u Zagrebu i Zadru. Velika mi je čast da sam bio na ovim Susretima i nosiću lijepi glas ne samo u Rijeku, već i u Brisel, Sofiju, Makedoniju, Italiju", rekao je Orović.

Nikšićke književne susrete obilježile su večeri dobitnika NIN-ove nagrade za prošlu godinu, Dejana Atanackovića i dobitnika nagrada "Meša Selimović" i "Miroslavljevo jevanđelje", Andreja Nikolaidisa.

U okviru Nikšićkih književnih susreta održani su tradicionalna druženja pjesnika sa učenicima iz osnovnih škola.

Organizator manifestacije bila je Narodna biblioteka "Njegoš", a održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić u okviru Nikšićke kulturne scene 2018.

Manifestacija je utemeljena 1969. godine, a nakon prve decenije i kontinuiranog održavanja, počeli su da se prorjeđuju, da bi se posljednji, šesnaesti po redu, ugasili 1994. godine. Obnovljeni su nakon pauze duge 20 godina u decembru 2014.

Susreti su prepoznati kao jedni od najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji, a priliku da se predstave publici imali su eminentni pisci: Mihailo Lalić, Meša Selimović, Desanka Maksimović, Ćamil Sijarić, Dobrica Ćosić, Branko Radičević, Stevan Raičković, Dušan Kostić, Vito Nikolić, Duško Trifunović, Dragan Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније