Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

11. 12. 2018. 12:07 >> 11:41

BOGDANOVIĆ - GALIP

Ubuduće saradnja i između univerziteta

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori Serhata Galipa i ocijenio veoma uspješnom saradnju koju su ostvarile Crna Gora i Turska, na polju kulture.

Ministar je naglasio da je tokom nedavnog susreta sa ministrom kulture i turizma Republike Turske Mehmetom Nuri Ersojem, dogovoreno potpisivanje sporazuma o kulturnoj saradnji između dvije države, zajedno sa konkretnim Programom za implementaciju zajedničkih aktivnosti, te da je uvjeren da će novoimenovani ambasador snažno doprinijeti realizaciji pomenutih ideja.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva kulture, potpisivanje ovog sporazuma, prema riječima ministra Bogdanovića, doprinijeće institucionalnoj saradnji u svim oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva i zaštite i očuvanja kulturne baštine, prevashodno kroz procese razmjene znanja i iskustava kulturnih stvaralaca.

Ambasador Galip je naglasio značaj razvojnih projekata koje je Agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) sprovela sa crnogorskim institucijama, od kojih su najznačajniji restauracija Sahat kule u Podgorici i Ali Pašinog hamama u Ulcinju.

Sagovornici su se složili da je znanje najvredniji resurs, te naglasili potrebu za jačanjem saradnje između crnogorskih i turskih univerziteta, na polju edukacije kadrova iz različitih oblasti, s akcentom na umjetničkim programima i fakultetima.

Sagovornici su se saglasili i da ima prostora za dalje unapređenje saradnje, posebno u oblasti kreativnih industrija, imajući u vidu projekte Ministarstva kulture za stvaranje kreativnih habova u Kotoru i Baru, koji će predstavljati prostor za razmjenu iskustava između umjetnika različitih profila, ali i sve značajnije oblasti društvenog djelovanja kakav je kulturni turizam.

Ministar Bogdanović i ambasador Galip izrazili su zadovoljstvo u pogledu zajedničkih ideja i ciljeva u oblasti kulture koje vode ka snaženju bilateralne saradnje naših zemalja.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније