Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

11. 12. 2018. 11:03   >>  10:38

FESTIVAL "UBRZAJ 2018"

Na programu četiri filma, projekcije i u Beranama

U okviru Festivala filma o ljudskim pravima "Ubrzaj 2018", danas će u sali Dodesta u KIC "Budo Tomović", biti prikazana četiri filmska ostvarenja. Na programu su "Crna sjenka zelene energije", reditelja Dragana Gmizića, koji je i gost Festivala, "Zarobljena", mađarske rediteljke Bernadet Tuze-Riter, "Valdhajmov valcer", austrijske rediteljke Rut Bekerman i film reditelja Kristijana Pecolda, "Tranzit".

Današnje projekcije počinju u 15 časova filmom Dragana Gmizića, koji će nakon projekcije razgovarati sa publikom uz moderaciju predsjednice Centra za istraživačko novinarstvo (CIN CG) Milke Tadić Mijović. Film prati Irmu Popović Dujmović, aktivistkinju Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF Adria), koja na svom putu kroz Hrvatsku, Bosnu, Srbiju i Crnu Goru, otkriva na koji način je regionalni plan masovne izgradnje malih hidroelektrana, umjesto rješenja, zapravo stvorio brojne nove probleme.

Film je na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu zelene kulture "Green Fest - Belgrade", osvojio nagradu za najbolji srpski film.

Kako napominju u Centru za građansko obrazovanje, od 17 časova na programu je film o ženi robinji u srcu savremene Evrope – "Zarobljena". Rediteljka filma je slučajno saznala za nju kada joj se njena "gospodarica" Eta hvalila da ima sluškinju. Tada je zatražila dozvolu da je snimi i Eta joj je to i dozvolila – za 300 eura mjesečno. Mariš, pedesetdvogodišnja Mađarica, posljednjih deset godina služi jednu porodicu, radeći 20 sati dnevno,
bez plate. Njeni tlačitelji su joj oduzeli lična dokumenta, a kuću ne može da napusti bez dozvole. Prisustvo kamere joj pomaže da shvati kako nije u potpunosti prepuštena sebi. Polako pokazuje prve znake povjerenja, a sam film prati njen herojski put ka slobodi.

Film "Valdhajmov valcer", austrijske rediteljke Rut Bekerman na program je od 18:45 sati. Bekerman se bavi fenomenom Kurta Valdhajma nekadašnjeg generalnog sekretara UN-a. Koristeći snimke iz 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka, Bekerman metodično otvara hronologiju otkrovenja njegove nacističke prošlosti i kako je uprkos tom dobio većinu glasova. Ovim filmskim ostvarenjem koje je na prestižnom Berlinalu dobio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film, Bekerman je uspjela da, otkrivajući prošlost, zapravo prikaže pravo stanje u kojem se nalazi Evropa danas.

Četvrti i ujedno i posljednji film drugog festivalskog dana je svjetski hit, film "Tranzit", najpoznatijeg i najznačajnijeg savremenog njemačkog reditelja Kristijana Pecolda, koji je na programu od 20:30 sati.

Njemačke trupe su nadomak Pariza. Džordž iz Njemačke pokušava da se preko Marseja dokopa Amerike. U Marseju, upoznaje Mariju, mladu ženu koja traga za nestalom osobom. To je žena nestalog pisca. Čekajući dozvolu da ode, Džordž i Marija postaju poput hiljade drugih migranata – ljudi kojih nema.

Kako su saopštili iz CGO, u čijoj organizaciji je i Festival, večeras se otvara i beransko izdanje Festivala "UBRZAJ" u Centru za kulturu Berane i to od 19 sati, kada će biti prikazan film "Osmi povjerenik", hrvatskog reditelja Ivana Salaja, koji je ovogodišnji kandidat za prestižnu nagradu "Oskar".

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније