Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

07. 12. 2018. 21:42 >> 11:59
1

ZA 11 MJESECI

Dvorac Kralja Nikole obišlo 70 hiljada posjetilaca

Osnovna misija Narodnog muzeja Crne Gore je identitetska, kulturna i edukativno turistička funkcija. Narodni muzej Crne Gore posjetilo je, od januara do decembra, 177. 494 posjetioca, a najviše je obišlo Dvor kralja Nikole, preko 70.000. To je saopštila direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović, na radnom doručku sa predstavnicima medija, kulture, prosvjete, lokalne samouprave, turističkim agencijama u Vladinom domu.

Željeli smo da sumiramo dosadašnje rezultate sa subjektima, koji su nosioci ovih aktivnosti, koji mogu da utiču na što bolji rad Narodnog muzeja, kazala je Anastazija Miranović. Miranović smatra da čuvena ikona Bogorodice Filermose zaslužuje da se bolje i kvalitetnije prezentuje.

„Nešto što u ovom momentu želim da potenciram, što je naprosto činjenica koja je prisutna već godinama, u Umjetničkom muzeju se pored vrijedne postavke nalazi i ikona Bogorodice Filermose, kulturno dobro koje zavrjeđuje da je na listi UNESCO baštine, a podaci o posjeti nam govore da ni prethodni menadžment muzeja ali ni ostali, koji negdje sudjeluju u ovoj priči, nijesu puno uradili na vizibilnosti i promociji u smislu posjete ovoj ikoni. Takođe smatram i da njeno izmještanje u pećinu, crkvu ili bilo gdje drugo neće ništa značiti ako se marketinški ne valorizuje, dakle i dalje će biti "nevidljiva“, kazala je Miranović.

O brojnim saradnjama i snaženju identitetskih i edukativnih procesa Miranović je dodala:

„Sve muzejske jedinice uspješno su učestvovale u različitim projektima edukacije u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i to na svim obrazovnim nivoima, od predškolskog do akademskog. Sa Ministarstvom kulture Muzej sarađuje sa oba direktorata – za kulturno umjetničko stvaralaštvo i sa Direktoratom za kulturnu baštinu, prvenstveno kroz godišnje Programe zaštite i očuvanja kulturne baštine, ali i druge značajne projekete, a u narednom periodu radićemo na inteziviranju svih ovih saradnji.“

Arheološko nalazište Crvena Stijena takođe zaslužuje da se nađe u turističkoj ponudi.

U narednom periodu Muzej će organizovati veliku izložbu posvećenu stogodišnjici komunističke partije Jugoslavije i nove i stalne postavke Muzeja.

O aktuelnim zbivanjima povodom navodnog nestanka brojnih muzejskih eksponata, Miranović je navela da se na tome intezivno radi, i da državna komisija priprema svoj izvještaj koji će dostaviti Ministarstvu kulture, nakon toga i Vladi.

 Ana Ašanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније