Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

27. 11. 2018. 23:13   >>  22:48

FESTIVAL GLUMCA NK

Otvoren festival, Nikšić slavi pozorište

Duodrama “Kako misliš mene nema” zagrebačkog Teatra Exit ozvaničila je početak takmičarskog programa Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću, na kome će biti izvedeno šest predstava u zvaničnoj konkurenciji i jedna u čast nagrađenih.

 

Riječ je o komadu postavljenom premijerno na scenu 2007. godine u kome su glumci, Filip Juričić i Amar Bukvić, tokom dva sata držali pažnju publike i sa puno energije, umijeća i sposobnosti glumačke transformacije ispričali istovremeno “smiješne i gorko – tužne igre”, što je ocijenjeno burnim aplauzima.

Za okruglim stolom nakon predstave moderator, reditelj Goran Bulajić, rekao je da je predstavom teatra Exit, Festival već na početku pokazao glumačko umijeće u svim segmentima i ljepotu glumačke igre.

”Vidjeli smo apsolutnu prezentaciju talenta, dobrog zanata, glumačke igre i umijeća, moći dvojice mladih glumaca u pametno sklopljenoj priči koja otvara niz asocijacija”, rekao je Bulajić i dodao da su na scenu moćno donijeli iskonski pozorišni duh.

Prema njegovim riječima, autorski tim tog komada prezentovao je publici “uigranu priču koja u zrelom pozorišnom sistemu uvlači gledaoca velikom pozorišnom gradacijom, a u kojoj pored svih nazovi improvizacija očigledno ništa nije slučajno”, kao ni njeno trajanje više od 11 godina i publika koja joj se iznova vraća.

Glumac Amar Bukvić rekao je da je prvi segment te predstave nastao još tokom njihovih studija na Akademiji dramskih umjetnosti i otkrio da je sa Filipom Juričićem prijatelj od djetinjstva i da je to i “neka njihova priča i autorski projekat”.

“Crpili smo neke priče i iz kvarta u kome smo odrastali u vrijeme crnih 90-tih godina, a naši glavni likovi Ninek i Blaž su ljudi sa margine društva, oni kojih nema, a pokušavaju naći svoju sreću, ljude u ljudima, probuditi emociju i simpatije prema njima. Kroz njih vučemo, idemo dalje”, ispričao je Bukvić.

Na konstataciju da se takva igra na sceni ne može pokriti bez apsolutnog glumačkog angažmana, Bukvić je potvrdio da bez energije i vjerovanja u same te likove i njihovu sudbinu ne bi bilo moguće tako uvjerljivo iznijeti tu priču na scenu.

“Tekst za komad ne postoji, ali nema nikad improvizacije, mada nekad, prateći političku situaciju ubacimo neke stvari, ali uvijek je na sceni sve tačno onako kako je dogovoreno”, rekao je Bukvić.

I drugi akter komada Filip Juričić naveo je da tekst ne postoji da se može prelistati pred predstavu, ali da se u njihovim ”glavama svaka replika tačno kaže” i da je u komadu veoma čvrsta dramaturška struktura.

”Ovo je jedina predstava, koju ja barem igram, a za koju tekst ne postoji. Ali, mi jako dobro znamo šta kažemo u svakom udahu više manje i uvijek se raspravljamo i nakon 400 predstava, i stalno to porihtavamo. Ali izašlo je iz tog glumačkog, i iz tog autorskog i to je atipičan postupak”, objasnio je Juričić.

Govoreći o radu na predstavi, Juričić je rekao da su četiri mjeseca stvarali puno likova, puno situacija i da je priču dramaturški povezala Ivica Boban, koja je u procesu stvaranja sa njima kratko boravila.

”Na sceni je potpuni glumački postupak, jer samo glumac stvara tu cijelu priču, predstavu iz tog svog glumačkog”, naveo je Juričić uz ocjenu da komad ima aspekte i komedije i drame.

Umjetnički direktor Exita, Matko Raguž, objasnio je kako taj nezavisni teatar istrajava na ”osobenoj estetici koju publika prima otvorenog srca” i pojasnio da u tom njihovom trajanju ”najviše pomaže samoodricanje, prepoznavanje ideje”.

”Glumci su prepoznali da je Exit prostor u koji ima smisla uložiti sebe do kraja. To je otvoreni prostor vlastitog istraživanja glumačkog i neki prostor glumačke izvrsnosti u Zagrebu i Hrvatskoj, što potvrđuju i brojne nagrade”, rekao je Raguž i predočio da je Exit prepoznat kao ”glumačko kazalište koga drži publika”.

Scena Nikšićkog pozorišta druge takmičarske večeri rezervisana je za Penelopijadu, čiju produkciju potpisuju Centar za kulturu Tivat i April production iz Toronta, tekst Margaret Atwood, a režiju Dragana Varagić.

U brojnom glumačkom, potpuno ženskom ansamblu su: Dubravka Drakić, Tanja Bošković, Branka Femić, Ivana Mrvaljević, Kristina Stevović Obradović, Jelena Simić, Smiljana Martinović i Vesna Vujošević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније