Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

26. 11. 2018. 23:33 >> 23:07

NIKŠIĆ

Ozvaničen početak Međunarodnog festivala glumca

Tradicionalna pozorišna smotra, Međunarodni festival glumca, koji obilježava 15 jubilarno izdanje, počeo je večeras u Nikšiću, a tokom sedmodnevnog trajanja biće izvedeno šest predstava u takmičarskoj konkurenciji i jedna u čast nagrađenih.

Predsjednik nikšićke Skupštine, Radivoje Nikčević, ozvaničio je početak teatarske svetkovine, koja je, kako je ocijenio, jedinstvena po mnogo čemu u regionu i ukazao da narednih sedam dana Nikšić “živi i slavi Pozorište”.

Nikčević je podsjetio na vrijeme nastajanja Festivala i njegovog traganja za prepoznatljivošću kroz različite forme, počev od Festivala monodrame, Festivala jednog glumca do današnje smotre u čijem centru je glumac i njegova igra.

“I u vremenima nimalo naklonjenim umjetnosti i umjetničkom izrazu, vjerovali smo u ovaj Festival i njegovo trajanje. Zato danas imamo respektabilnu manifestaciju koja okuplja teatarske kuće iz čitavog regiona i kojoj se podjednako raduju pozorišni stvaraoci i publika”, ocijenio je Nikčević.

Prema njegovim riječima, u glumačkim kreacijama teatarskih kuća iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, moći će da uživa iz večeri u veče, ne samo probirljiva nikšićka publika, već i poštovaoci pozorišne umjetnosti iz ostalih gradova.

“U proteklih 14 izdanja nikšićki Festival ugostio je najveća glumačka imena bivšeg prostora Jugoslavije i tako predstavio svu raskoš glumačkih bravura. Upravo naš Festival slavi i slaviće glumca kao nosioca pozorišnog iskaza”, rekao je Nikčević.

Festival glumca, kako je istakao Nikčević, kao i ostale smotre koje se organizuju u gradu podno Trebjese, profilisali su Nikšić, ne samo kao festivalski grad, već i svojevrsni kulturni centar Crne Gore.

Početak takmičarskog dijela programa Međunarodnog festivala glumca ozvaničila je u Nikšićkom pozorištu duodrama “Kako misliš mene nema” zagrebačkog Teatra Exit.

Autorka tog komada, režije i scene je Ivica Boban, muzički saradnik je Nebojša Paunković, potpis na kostimima je Doris Kristić, a publici će se na sceni kroz dva sata istovremeno “smiješne i gorko – tužne igre” predstaviti glumci Filip Juričić i Amar Bukvić.

Pokrovitelji i ovogodišnjeg Festivala su Vlada Crne Gore – Ministarstvo kulture i Opština Nikšić, a organizator Nikšićko pozorište.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније