Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

26. 11. 2018. 19:15   >>  19:04

MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM

Naučni skup o antičkoj Budvi

Međunarodni multidisciplinarni naučni simpozijum "Antička Budva" i prateća dokumentarna izložba "Prvo otkriće antičkih nekropola u Budvi" počeće u srijedu u 11 časova u Modernoj galeriji (JU Muzeji i galerije Budve) u Starom gradu.

Simpozijum "Antička Budva" koji će trajati do 30. novembra, i dokumentarna izložba, Muzeji i galerije Budve organizuju povodom dva značajna jubileja – 80 godina od otkrića antičkih nekropola i 15 godina od osnivanja Muzeja grada Budve.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Budva, a uz saradnju na projektu Turističke organizacije opštine Budva.

Kako navode iz Muzeja, Simpozijum i izložbu će otvoriti ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović, a na otvaranju će se obratiti i akademik Aleksandar Čilikov, ispred Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović i Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budve.

U muzičkom dijelu programa učestvovaće kvintet flauta iz Budve, pod vođstvom prof. Ane Brajak.

"Međunarodni multidisciplinarni naučni simpozijum "Antička Budva", prvi je događaj ove vrste koji JU Muzeji i galerije Budve priređuju u Evropskoj godini kulturne baštine (European Year of Cultural Heritage). Povod za njegovo održavanje, prije svega, jeste obilježavanje dva izuzetno važna jubileja – 80 godina od otkrića antičkih nekropola u Budvi (1938–2018) i petnaest godina postojanja i rada Muzeja grada Budve (2003–2018). Ministarstvo kulture je u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018. godinu finansijski podržalo realizaciju simpozijuma, a ujedno i priređivanje prateće dokumentarne izložbe, te objavljivanje prigodne publikacije Radovi o antičkoj Budvi (1938–1940), fototipskog izdanja pet najstarijih naučno-stručnih tekstova o budvanskoj antičkoj baštini" navodi se u saopštenju Muzeja i galerija Budve.

Tokom trajanja simpozijuma očekuju da će referentni predavači, koji dolaze iz Australije, Italije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i naše zemlje, ponuditi odgovore na brojna i raznorodna pitanja iz antičke prošlosti našeg grada i istoičnojadranske obale.

Ovaj značajni projekat koji valorizuje bogatu kulturno-istorijsku prošlost Budve kao antičkog grada su podržale brojne društveno odgovorne kompanije i javna preduzeća iz Budve, a povodom organizacije izložbe "Prvo otkriće antičkih nekropola u Budvi", ostvarena je saradnja sa muzejima u kojima se čuvaju arheološki nalazi otkriveni u budvanskim nekropolama među kojima su Narodni muzej (Srbija), Arheološki muzej u Zagrebu (Hrvatska), Arheološki muzej u Splitu (Htvatska) i Muzej lijepih umjetnosti u Bostonu (MFA Museum of Fine Arts Boston – USA).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније