Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

14. 08. 2013. 12:07 >> 12:10

CRNI HUMOR

Film o majci koja je spalila remek-djela

Prošlogodišnja velika pljačka holandske galerije "Kunsthal" iz koje su ukradena remek-djela slikarstva, među kojima slike Pabla Pikasa, Lusijana Frojda i Kloda Monea, poslužiće kao inspiracija za film rumunskom reditelju Tudoru Giurgiu.

 

On je najavio da planira da snimi film o prošlogodišnjoj pljački galerije "Kunsthal" u Roterdamu. Na snimanje filma, više od same pljačke, podstakao ga je nastavak priče, a koji bi filmskoj adaptaciji događaja mogao dati notu cnog humora.

Naime, Rumunka Olga Dogaru, majka Radua Dogarua, jednog od trojice osumnjičenih za krađu vrijednih slika, policiji je priznala da je, kako bi spasila sina, djela spalila u peći. Kasnije je demantovala samu sebe.

Govori li istinu, pokazaće analiza pepela koja se vrši u rumunskom Nacionalnom istorijskom muzeju.

Tokom pljačke koja se dogodila u oktobru 2012. iz galerije su ukradene Pikasova slika "Harlekinova glava", Moneove slike "Most Vaterlo, London" i "Most Caring Cross", Matiseova "Djevojka koja čita", "Djevojka pred otvorenim prozorom" Pola Gogena, "Autoportret"' Mejera de Hana i "Žena zatvorenih očiju" Lusiana Frojda i u poređenju s prethodnima manje vrijedno djelo holandskog slikara Mejera de Hana.

Osvrnuvši se na nedavne događaje reditelj Giurgiu se zapitao šta jedan Pikaso vrijedi majci koja želi da pomogne sinu.

Podsjećamo, suđenje rumunskim državljanima optuženim za spektakularnu krađu sedam umjetničkih djela iz muzeja u Roterdamu odloženo je za 10. septembar. 

Dogaru i njegovi osumnjičeni saučesnici priznali su da su ukrali slike.

Međutim neizvjesno je šta se dogodilo sa ovim platnima. Majka Radua Dogarua, Olga je rekla da ih je spalila u rerni u svojoj kući, a onda je preko svog advokata povukla tu izjavu.

Stručnjaci su našli ostatke boje, platna i eksera koji odgovaraju ovim čuvenim radovima u februaru u rerni u kući Olge Dogaru. Oni nijesu još rekli definitivno da li se vjeruje da se svih sedam ukradenih slika nalazi među izgorjelim ostacima. Olga Dogaru je među optuženim za pomaganje u krađi.

Djela čiju vrijednost stručnjaci procenjuju na oko 100 miliona eura, iznijeta su iz muzeja kroz zadnji ulaz u krađi izvedenoj za manje od tri minuta, prošlog oktobra.

Kolima su prevezena u Rumuniju, a Dogaruu se ušlo se u trag prilikom neuspjelog pokušaja prodaje djela, mjesec dana kasnije.

Radi se o najvećoj krađi umjetničkih djela u Holandiji od nestanka 20 djela iz muzeja "Van Gog" u Amsterdamu 1991.

Na optuženicckoj klupi su pored Dogarua i njegove majke još dva saučesnika Eugen Darie i Mihai Aleksandru Bitu kao i bivši maneken Petre Kondrat, posrednik u neuspjelom pokušaju prodaje djela.

Kondrat, kome se sudi sa slobode, nije bio prisutan u sudnici. Šesti čovjek Adrian Prokop, optužen da je učestvovao u pljački zajedno sa Dogaruom, u bjekstvu je i sudi mu se u odsustvu.

Dogaru je već pod istragom u Rumuniji za trgovinu ljudima i ubistvo. Ako se proglasi krivim može da dobije kaznu od 20 godina zatvora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније