Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

19. 11. 2018. 20:10 >> 19:56

CRNOGORSKA PREDSTAVNICA

Petrica Duletić na Bijenalu umjetnosti u Veneciji

Istoričarka umjetnosti Petrica Duletić, biće kuratorka crnogorskog predstavljanja na 58. Bijenalu umjetnosti u Veneciji, prema dogovoru Ministarstva kulture i Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

 

 

Tema ovogodišnjeg Bijenala je “May You Live in Interesting Times", a umjetnički direktor je  Ralf Rugof.

Centar savremene umjetnosti Crne Gore je organizator i producent Paviljona Crne Gore na 58. Bijenalu umjetnosti u Veneciji, a samim tim direktor te institucije Nenad Šoškić, je komesar.

Kako je saopšteno iz Ministarstva culture, crnogorska prezentacija biće organizovana u Palazzo Malipiero u Veneciji, a koncept postavke biće poznat u narednom periodu, nakon što Centar savremene umjetnosti Crne Gore realizuje konkurs za izbor umjetnika koji će predstavljati Crnu Goru na ovoj prestižnoj smotri vizuelnih umjetnosti. 

Pokrovitelj učešća Crne Gore na 58. Bijenalu umjetnosti u Veneciji je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Petrica Duletić rođena je 1958. u Titogradu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu (grupa - istorija umjetnosti). Zaposlena je  kao rukovodilac Moderne galerije u JU Muzeji i galerije Podgorice. Zvanje muzejskog savjetnika stekla je 2006.godine.

Autorka je brojnih izložbi crnogorskih likovnih umjetnika, u zemlji i inostranstvu, a učestvovala je i u realizaciji međunarodnih projekata iz oblasti muzejske i galerijske djelatnosti. U kontinuitetu prati savremenu crnogorsku likovnu scenu, piše autorske osvrte i kritike na izložbe, kao i brojne predgovore o autorima i postavkama u monografskim i serijskim publikacijama. Urednica je monografija: Nikole Vujoševića, Aleksandra Prijića, Srdana Kovačevića.

Bila je selektorka likovnog salona “13. novembar” Cetinje 2014.godine i “Salona Petar Lubarda” 2018.godine.

Član je Društva istoričara umjetnosti Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније