Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R.

18. 11. 2018. 11:46   >>  11:24 5

"OBAVEZA ČUVATI TRADICIJU"

Filipović u Nikšiću gradi muzej gusala

Muzej gusala, kome će biti postavke najboljih guslara Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Albanije i Bosne i Hercegovine kao i eksponati narodnih instrumenata i nošnje, gradi se u selu Jugovići u nikšićkoj Župi. Zadužbinu gradi narodni guslar Milan Filipović i za Radio Crne Gore istakao je da je moralna obaveza svakog guslara da čuva tradiciju i kulturu svoga naroda.

Filipović očekuje da će muzej gusala biti završen uz pomoć države do kraja naredne godine, istakavši da  njegovanje kulture i tradicije nije obaveza samo državnih institucija - svaki čovjek mora poštovati nasljeđe i, ukoliko može, treba da ostavi trag.

On šest decenija pronosi slavu gusala i crnogorske tradicije, a prije četiri godine počeo je da gradi muzej-zadužbinu gusala u svom rodnom mjestu.

"Zamislio sam da u muzeju-zadužbini izložim biografije pet najboljih guslara u proteklih stotinu godina iz Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske kao i njihove gusle i ostale narodne instrumente i nošnju iz tih krajeva", kazao je  Filipović.

Objekat je uglavnom i izgrađen i sada ga treba opremiti. Filipovićev projekat podržava država, a, ovih dana, bio je u Skadru u Albaniji.

"Da nema podrške države ništa ne bih mogao uraditi. Imam podršku predsjednika države, ministarstva kulture kao i brojnih opština. Bio sam u Skadru i oni će opremiti svoju postavku i sada predstoji da dogovorim korake sa ostalim kulturnim poslenicima iz zemalja regiona", poručio je Filipović.

Kako je kazao Crna Gora predstavlja, uz dužno poštovanje ostalih država, središte guslarskog stvaralaštva i ne smiju se zaboraviti imena guslara Jevrema Vučinića, Tanasija Vućića i Petra Perunovića iz stare garde. Ipak, Filipović je naglasio da i danas ima mladih guslara koje treba podržavati i čuvati.

Filipović, inače, predsjednik Udruženja crnogorskih guslara "Sveti Petar Cetinjski"  iz Podgorice, kaže da je moralni zadatak svakog guslara da čuva traddiciju i istoriju svoga naroda.

"Kada je uzeo sveti instrument mora ga dostojanstveno nositi i predstavljati do kraja života. Uvijek sam se borio protiv kiča i šunda i dnevne politike, pjevati treba samo antologijske pjesme", jasan je Filipović.

Narodni guslar očekuje da će uz podršku države završiti zdanje do kraja naredne godine.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније