Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

31. 10. 2018. 12:29 >> 12:06

KRALJEVSKO POZORIŠTE

"Dokle pogled seže" premijerno u Parizu

Nakon velike turneje koju je predstava "Dokle pogled seže" imala u protekle dvije godine, komad u režiji Arpada Šilinga igraće se u Parizu 22. novembra. To je najreprezentativnije gostovanje za crnogorski teatar u poslednjih petnaest godina, naveli su iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom za dvije godine od kada je postavljena na scenu postigla je veliki uspjeh gostujući širom regiona i Evrope, dobivši aplauze koji se ne zaboravljaju.

22. novembra predstava koju je režirao jedan od vodećih evropskih reditelja -Arpad Šiling, igra se u Parizu, u teatru MPAA Saint- Germain (Em Pe AA Sen Žermen). To gostovanje predstavlja najdalju tačku do koje je predstava, nastala na Cetinju, došla do sada, ali i jedno od najreprezentativnijih gostovanja kada je riječ o inostranom predstavljanju cjelokupnog crnogorskog teatra u poslednjih 15 godina.

Pozorište MPAA Saint- Germain osnovano je 2008. kao mjesto koje će otvoriti svoja vrata za umjetnike iz oblasti teatra, plesa i muzike. Od tada, kako se navodi na zvaničnoj stranici teatra, nastavlja da se razvija odlučno prateći pravac umjetničkog kvaliteta i raznolikosti umjetnika i kulture svih Parižanki i Parižana.


„Ova predstava, nastala 2016. jedna je najnovijih u režiji Arpada Šilinga. Zasnovana je na ličnim pričama glumaca koji se nalaze na sceni, tipičnoj priči istočne Evrope“, navodi se u najavi predstave tog pariškog pozorišta. 

„Arpad Šiling koncentrisan je samo na jednu stvar u ovom trenutku: na glumca. Ne koristi dekor, kostime, ni rasvjetu. Na sceni nema ničeg osim glumaca i njihovih priča“, riječi su Bence Bíróa, dramaturga ove predstave, koje citira MPAA Saint-Germain na svom web sajtu.

"Dokle pogled seže" je predstava koja nepogrješivo komunicira sa publikom, do sada u Budimpešti, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Somboru, Užicama, Subotici, Bitolju, Viterbu- gdje god igra ansambl koji čine: Srđan Grahovac, Varja Đukić, Nada Vukčević, Aleksandar Gavranić, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Dušan Kovačević i Jelena Simić.

Na svim scenama osmoro glumaca uvijek se vraćalo na scenu , a publika je jasno vidjela da su zajedno sa rediteljem stvarali priču o svemu što se dešava u dobu, koje neko zove tranzicijom, neko vakumom, dobu koje traje i ima svoje junake- gubitnike i pobjednike.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније