Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

31. 10. 2018. 11:55 >> 11:33

NOVEMBAR U KIC-U

Međunarodni festivali, koncerti, revije filmova

Repertoar Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović" biće raznovrstan i sa kvalitetnim sadržajima i tokom novembra, najavili su direktorica i urednici filmskog i informativno-edukativnog programa.

U okviru muzičkog programa, KIC će 6. i 7. novembra biti domaćin velikog međunarodnog festivala "Plesa i muzičke tradicije centralne Evrope", a predstaviće, kako su kazali iz te ustanove kulture, muzičare, plesne i folkorne ansamble iz Mađarske, Slovačke, Česke, Austrije i Poljske, kao i naš renomirani folklorni ansambl.

"Koncertom Đanmario Strapate (tuba) i Valerije Pikardi (klavir) 14. novembra obilježićemo, u partnerstvu sa ambsadom Italije, 150 godina od smrti Đoakina Rosinija. Našoj publici predstavićemo 20. novembra jednog od najoriginalnijih italijanskih pijanista i kompozitora Mauricija Mastrinija, koji je prepoznatljiv i po snažnoj emociji, originalnoj izvođačkoj tehnici, ali i po tome što uvijek svira bos" istakli su iz KIC-a.

Kako su dodali, sa ambasadom Ujedinjenih Arapskih Emirata, 27. novembra organizovaće Kulturno veče UEA-MNE, povodom 10 godina diplomatskih odnosa.

Koncert posvećen godišnjici od smrti ikone jugoslovenskog roka Milana Mladenovića, prirediće u saradnji sa NVO "Muzika, alternativa, kultura", 5. novembra, a u okviru večeri nastupiće domaći muzičari i bendovi "Acoustic live" i "Beatz & Rhymes".

"Jubilarni 10. koncert partizanskih pjesama "Bez dileme - antifašizam", popularni podgorički KIC POP HOR sa gostima održaće 29. novembra, na nekadašnji veliki praznik SFRJ, Dan Republike. Tada će biti promovisan i prvi spot ovog hora, pjesma "Bilećanka" u režiji Nikole Vukčevića" napominju u KIC-u.

U književno-edukativnom segmentu programa KIC-a, kako su istakli iz te ustanove, ovaj mjesec biće upečatljiv po izdavanju četvrtog zbornika radova Foruma mladih pisaca KIC-a i polaznika radionice kreativnog pisanja KIC-a, pod naslovom "Bespomoćne riječi", koji će biti predstavljeni 30. novembra.
Produktivna saradnja sa Kulturnim centrom Novog Sada biće nastavljena i tokom novembra, pa će 7. novembra, organizovati promociju časopisa za književnost i teoriju "Polja", a 8. novembra stvaralaštvo pisca Dušana Vejnovića.

"Nova zbirka poezije "Moja crvena" autorke Lejle Kašić, biće promovisana 2. novembra, a poznati sarajevski kantautor Džani Hota u okviru Večeri za dušu pjesnikinje Gordane Sarić sa gostima predstaviće se 22. novembra. Pjesničko veče portala "Art Mozaik" u čast godišnjice biće održano 12. novembra, a knjigu fondacije Marija Kotri “Putovanje po mjesečini” Angele Kecojević, predstavićemo 15. novembra. Ponovo sarađujemo sa NVO “Motociklist” pa će zainteresovani 14. novembra saznati više o putovanjima motorom po Sardiniji i Alpima" napominju u KIC-u.

U dramskom programu KIC-a, 28. novembra na programu je popularna dokumentarna predstava "SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi", beogradskog "Reflektor teatra", koja govori o sjećanju na Iva Lolu i porodicu Ribar.

"Ponovo ćemo publici pružiti priliku da 13. novembra uživa u popularnoj predstavi "Mlijeko u prahu" NVO "ATAK", kao i u predstavi "Krivica" Korifej teatra iz Kolašina 19. novembra. Popularnom predstavom "Crnogorac u krevetu" Peđa Šuškavčević, na velikoj sceni KIC-a, obilježiće 30 godina karijere 16. novembra" Kazali su u KIC-u.

Filmofili će tokom novembra, ističu u ovoj kulturnoj ustanovi, moći da biraju ili prate čak 11 filmova u omiljenoj sali DODEST - norveške filmove, od 8. do 10. novembra, filmove mađarske, novije produkcije od 26. do 28. novembra. Na programu su i filmove dive koja je po mnogo čemu obilježila vrijeme u kojem je živjela i stvarala, Merlin Monro i to 12. novembra "Sedam godina vjernosti" (1955), 13. novembra "Princ i igračica" (1957), 14. novembra "Autobuska stanica" (1956) i 15. novembra "Neprilagođeni" (1961).

"Slavićemo sa Američkim uglom njihovih 15 godina rada u Podgorici i to premijernim prikazivanjem filma "The World Before Your Feet" 20. novembra" ističu u KIC-u.

Kako dodaju, u izložbenom holu KIC-a 2. novembra biće otvorena izložba slika Dragana Pečurice, a svoje radove 26. novembra u okviru postavke naslovljene "Impresije" predstaviće i Todor Živaljević Velički.

U KIC-U su danas najavili i nešto programa planiranih za decembar i januar 2019.

"KIC POP HOR će 18. decembra sa više od 20 crnogorskih muzičara imati koncert "Montenegro pop zvuci". Susreti veteranskih folklornih ansambala Crne Gore biće održani 14. decembra, a solistički koncert Nikole Buškovića 12. decembra. Deveto izdanje Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2018. je od 10. do 14. decembra, a Dani izraelskog filma planirani su od 3. do 5. decembra" kazali su u KIC-u.

Januar 2019. biće prepoznatljiv po tradicionalnoj filmskoj reviju "Mjuzikl - filmska rapsodija" od 20. do 24. januara, koju organizuju šesti put, a treće izdanje Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO je od 25. do 30. januara.

U okviru KIC-ovog ciklusa "Mladi talenti", 31. januara predstaviće se klavirski trio - Petar Popović, klavir, Viktor Huter, violina i Sari Šaćiri, violončelo.

Kako su napomenuli direktorica Snežana Burzan i urednici KIC-programa Miodrag Miško Popović (filmski) i Valentina Knežević (informativno-edukativni program), ulaz za skoro sve programe u novembru je besplatan.

"Ipak, napominjemo da ćemo od sjutra 1. novembra pustiti na bilternici od 9 do 20 sati, besplatne ulaznice za sve najavljene programe, a moguće je podići maksimum četiri ulaznice po programu" napominju oni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније