Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

29. 10. 2018. 14:36 >> 14:16

PROJEKAT OKTOIH TEMPUS

Duhovnost jedne zemlje najbolje se čuva tekstom

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je na otvaranju stručne konferencije “Štamparija Crnojevića, savremeni konteksti”, istakao značaj čuvanja duhovnosti jedne zemlje, koja se, kako je naglasio najbolje štiti tekstom.

Stručna konferencija predstavlja prvu fazu implementacije projekta "Oktoih Tempus" koji se odvija u okviru programa "Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017 – 2020".

"Đurađ Crnojević je znao da odbrana teritorije malo znači bez odbranjene i sačuvane duhovnosti, a očigledno je znao i to da se ta duhovnost najbolje štiti tekstom, koji će trajati i koji će se uporno obnavljati" kazao je Bogdanović.

Da su zetski vladari bili svjesni veličine i značaja sačuvane pisane riječi, kaže Bogdanović, pokazuju i istorijske činjenice koje govore da je i Đurđev prethodnik Ivan Crnojević, imao, koliko su mu ratna iskušenja dozvoljavala, i svojevrsnu kulturnu strategiju zasnovanu na očuvanju duhovnosti kroz pisanu riječ.

"On će u Cetinjskom manastiru osnovati skriptorijum, kao što će tokom cijele svoje vladavine potpomagati rukopisne radionice u manastirima na Skadarskom jezeru. Prema nekim istorijskim izvorima, već je Ivan Crnojević poslao kaluđera Makarija u Veneciju, kako bi stekao tehnička i naučna saznanja za osnivanje štamparije. To su bili ključni preduslovi koji će Ivanovog nasljednika Đurđa, pokrenuti na materijalnu realizaciju jedne prekretničke kulturne misije. Te 1494. godine, kada je Oktoih prvoglasnik odštampan u kraškim vrletima odasvuda pritisnute male države, južnoslovenska pismenosti i duhovnost dobila je jedan veliki zalog za očuvanje svog identiteta” ističe ministar.

Kako je dodao, danas postoji oko stotinu primjeraka "Oktoiha", od Svete gore i Pećke patrijaršije do manastira Mileševe, Morače, Ostroga, Svete Trojice kod Pljevalja...

Svetovne riznice koje čuvaju primjerke Oktoiha štampanog u Crnojevića štampariji, nalaze se u bibliotekama velikih kulturnih centara kakvi su: Moskva, Sankt Petersburg, Berlin, Beč, Zagreb, Ljubljana, Kijev, Sofija, Prag, London, a i na Cetinju.

"Projekat Oktoih tempus otvara nove mogućnosti interpretacije i reinterpretacije svega onoga što je tokom viševjekovne istorije fenomen Oktoiha sažeo. Iako je klasično štamparstvo uveliko potisnuto digitalizovanim načinima prezentacije teksta, magija tog nekada bitnog zanata i danas zaokuplja pažnju savremenih štampara, tipografa, ali i dizajnera i likovnih umjetnika. Upravo se u tu esnafsku i umjetničku znatiželju fokusirao ovaj projekat, nudeći Oktoih kao predložak novim istraživanjima, iz čega ćemo, siguran sam, dobiti kreativna rješenja koja će pokazati koliko se klasična iskustva štamparstva mogu uvezivati u njegove novoepohalne inovacije", zaključio je Bogdanović.

Projekat je osmišljen kao multidisciplinarna radionica koja angažuje profesionalce iz različitih oblasti kao što su umjetnici, istoričari i teoretičari umjetnosti, stručnjaci iz oblasti kulturne baštine, predstavnici relevantnih institucija i NVO, studenti, volonteri.

Svrha projekta je uspostavljanje integralnog i održivog mehanizma upravljanja i valorizacije kulturne baštine, vezano za umjetnost štampe. Projekat se oslanja na kulturnu baštinu Crne Gore: Obodsku štampariju i Oktoih prvoglasnik.

Projekat realizuje NVO Zona kulture, a njegov autor i koordinator je Igor Rakčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније