Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 10. 2018. 13:00   >>  12:38

BOGDANOVIĆ POZVAO

Azerbejdžanci da snimaju filmove u CG

Crna Gora je spremna da obezbijedi sve potrebne uslove filmskim producentima iz Azerbejdžana kako bi snimali filmove na atraktivnim lokacijama u Crnoj Gori, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović tokom razgovora sa azerbejdžanskim kolegom Abdulfasom Garajevim u Bakuu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Bogdanović i garajev su tokom razgovara o modelima saradnje dvije zemlje, ocijenili da je potpisani Sporazum o saradnji u oblasti kulture između institucija dvije zemlje, dobra osnova za realizaciju zajedničkih projekata, kako u savremenom stvaralaštvu, tako i u kulturnoj baštini.

Bogdanović je, kako je saopšteno, upoznao Garajeva sa podsticajima koje Crna Gora nudi u oblasti kinematografije i istakao da značajan prostor za saradnju prepoznaje baš u toj oblasti.

"Crna Gora je spremna da obezbijedi sve potrebne uslove filmskim producentima iz Azerbejdžana kako bi na atraktivnim lokacijama u Crnoj Gori snimali filmska ostvarenja", istakao je Bogdanović.

Crnogorski ministar je predstavio i program razvoja kreativnih industrija koji je pokrenuo resor na čijem je čelu.

"Ministarstvo kulture Azerbejdžana obezbjediće učešće umjetnka i stvaralaca iz Azerbejdžana u projektima umjetničkih rezidencija u Crnoj Gori", kazao je Garajev.

Razgovarali su i o saradnji u oblasti kulturne baštine, posebno nematerijalne imajući u vidu da je Crna Gora zainteresovana za što skorije kandidovanje Bihorskog ćilima na UNESCO listu Najboljih praksi.

"Kako u Bakuu postoji Muzej ćilimarstva Bogdanović je naglasio kako je za Crnu Goru važna razmjena iskustva u toj oblasti, tim prije jer je tradicija Azerbejdžanskog ćilima upisana na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva", navodi se u saopštenju.

Razmatrana je i mogućnost saradnje dvije zemlje u okviru programa Savjeta Evrope Kulturne rute koji je baziran na promociji kulturnog turizma, sa ciljem da ukaže na kulturnu i istorijsku povezanost zemalja učesnica.

Bogdanović je na marginama Foruma razgovarao i sa Rastislavom Vrbenskim, zamjenikom direktora UNDP za Evropu i Centralnu Aziju.
Razmotrene su i mogućnosti učešća UNDP-a u realizaciju aktivnosti iz programa “Kreativna Crna Gora”.

"Takođe je istaknuto da Ministarstvo kulture ostvaruje odličnu saradnju sa Misijom UNDP-a u Crnoj Gori, koja učestvuje u nekoliko projekata zaštite i obnove naše kulturne baštine. Kako je istakao ministar Bogdanović saradnja sa ovom međunarodnom organizacijom može biti realizovana i u oblasti valorizacije kulturnih dobara, posebno imajući u vidu da je njihova ekonomska i turistička valorizacija jedan od prioriteta u radu ministarstva", navodi se u saopštenju.

Bogdanović i ministar prosvjete Damir Sehović borave u Bakuu na 6. Međunarodnom humanitarnom forumu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније