Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

26. 10. 2018. 08:53 >> 08:32
3

VEČE SJEĆANJE

Vrijeme Mladena Lompara tek dolazi

Vrijeme Mladena Lompara tek dolazi. To je istaknuto na večeri sjećanja,posvećeno velikom crnogorskom pjesniku i likovnom kritičaru u Kranju, koje je organizovalo Zavičajno društvo Plava i Gusinja "Izvor" u saradnji sa Ambasadom i Konzulatom Crne Gore u Sloveniji.

 

Vrijeme Mladena Lompara tek dolazi, zato što mora doći vrijeme kada ćemo se vratiti dobroti, ljudskosti, čovječnosti, Crnoj Gori, kaže Zuvdija Hodžić, ističući da nema pjesnika koji je iskrenije bio vezan za Crnu Goru od Mladena Lompara.

Mjera plemenitosti, morala i mudrosti. To je bio Lompar. Bio je naš savremenik, ali će biti i naš svevremenik.

"Bio je bolji od nas, bio je najbolji, to je bio Mladen Lompar, ličnost o kojoj će se još pričati, on će biti nezaobilazna tema crnogorske culture i institucija. On je stvarao institucije, otvarao institucije, sam bio institucija", rekao je Hodžić.

Bio je Mladen Lompar pjesnik, koji je govorio ono što bi se moralo reći.

"Da između ostalog Mladen Lompar nije insistirao da u sebi pronalazimo nekakav osjećaj za uzvišen smisao za lijepo, Crnogorci bi ogrezli u čamotinji nekih tuđih mitova. Tuđim imenima nazivali bi i dalje dvorove svojih kraljeva, zaboravili bi svoje hramove, ne bi svojim nazvali more i shvatili da je ljepota naše Crne Gore njen stravični udes i blagoslov istovremeno", kazao je književni kritičar Vlatko Simunović.

Veče sjećanja na Mladena Lompara organizovano u Kranju oslikava multietničku i građansku Crnu Goru i čuva istinske vrijednosti matične države.

Na ovaj način slovenačka javnost upoznaje se sa istorijom, kulturom i tradicijom Crne Gore.

"Crna Gora je sva satkana i od istorije, i od umjetnika, kulturnih stvaralaca, i to je mozaik o kojem se može dugo pričati, a naša društva ovdje u Sloveniji o tome vode računa". kazao je ambasador Crne Gore u Sloveniji, Vujica Lazović.

Vojislav Kovač, konzul Crne Gore u Sloveniji, kazao je da je vrlo značajno da Crna Gora, koja je van Crne Gore, gaji crnogorsku tradiciju, da se brine o crnogorskoj kulturi i da ne zaboravlja bitne Crnogorce.

Nevenka Jovović, RTCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније