Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

22. 10. 2018. 18:21 >> 18:50

NOVI ČASOPIS ZA KULTURU

Stiže "Fokalizator"

Crna Gora će postati bogatija za još jedan časopis za kulturu i književnost. "Fokalizator" bi trebalo da afirmiše kvalitetne tekstove i poboljša status književnosti i uopšte kulture u našoj zemlji.

Predstavljanje kvalitetnih umjetničkih i neumjetničkih tekstova, povezivanje značajnih umjetnika i kritičara iz Crne Gore i regiona trebalo bi da pozitivno utiče prilike u književnosti i kulturi uopšte, smatraju osnivači časopisa "Fokalizator".

"Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme ne vodi dovoljno pažnja o tome na koji način se piše o književnosti, o likovnoj umjetnosti, o muzičkoj kulturi i ostalom, tako da u tom smislu smatramo da će ovaj časopis doprinijeti na pravi način učvršćivanju kriterijuma, odnosno, formiranju ukusa ili povratak na staze dobrog ukusa kad je u pitanju književnost i druge sfere umjetnosti", kazao je urednik časopisa "Fokalizator", Vladimir Vojinović .

Milena Ivanović ističe da je dio časopisa posvećen književnoj kritici koja je, kako kaže, daleko od onoga što bi trebalo da bude.

"Tako da ćemo se truditi da ovdje stvorimo jedan novi profil književnog kritičara i književne kritike uopšte, trudićemo se da procjenjujemo, da vrednujemo, da prosuđujemo, na temelju estetskog kriterijuma, na temelju naučno-kritičkog osvrta", kazala je članica redakcije Milena Ivanović.

Glavni zadatak tima koji će osmisliti časopis "Fokalizator" je, kažu, da dokažu da je alhemija čitanja neuništiva. Na tome će raditi i scenarista i pisac Stefan Bošković.

"Pogotovo sam osjetljiv što se tiče časopisa i problema u koje je on danas zapao i novih medija tako da nekako i sa te strane čini mi se da imamo jedan nagon pokretački da ovo sve izađe kako treba u šta i ne sumnjam", kazao je član redakcije Stefan Bošković.

Časopis "Fokalizator" će biti objavljivan četiri puta godišnje, a prvi broj se očekuje u decembru.

 

Petra Božović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније