Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. (Tanjug) ]

19. 10. 2018. 14:42   >>  17:19 4

SAHRANJENA GLUMICA

Posljednji aplauz divi: Zbogom Milena

Diva jugoslovenske kinematografije Milena Dravić sahranjena je danas u Aleji zaslužnih građana, u prisustvu velikog broja kolega, prijatelja i poštovalaca.

Prethodno su se u ispunjenoj sali Zvezdara tetatra porodica, prijatelji, kolege i poštovaoci oprostili od cijenjene umjetnice. Prisustvovali su i Rade Šerbedžija, Dragan Mićanović, Petar Božović, Dragan Bjelogrlić, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

Akademik Dušan Kovačević je na početku svog govora kazao da je Milena Dravić blizu 30 godina posvetila Zvezdara teatru.

"Ako ste se rodili sa velikim darom za glumu i velikom ljepotom ime vam je Milena Dravić. Ona je na ovoj sceni bila nagrađena Dobričinim prstenom. Tada je rekla da joj Zvezdara teatar srce i duša. To ćemo zauvjek pamtiti i uklesaćemo u naše pozorište te riječi. Nije bilo ljepšeg i dostojanstvenijeg para od nje i Dragana. Danas dvije i po godine od njihovog rastanka sastaće se ponovo na mjestu koje postoji za najveće ljubavi kakva je bila njihova. Život je bol i mi se privikavamo na bol, al boli. Tako je bilo i kad je Milena otišla. Zato danas imamo snage samo za dvije riječi: Zbogom, Milena", rekao je Dušan Kovačević.

"Koliko slika i priča vezanih za tebe. Kada sam ja počinjala, ti si već bila istinska glumica. Kada sam te prvi put upoznala, bila si nježna, draga. Bila si mi tako važna. Sjećam se naših razgovora u jedan noću. Pričale smo o tome kako čovjek biti, o tebi, meni, o danu, o tvom televizoru koji te je nervirao jer se mijenjao kanal sam, a u stvari to je bio Gaga iz druge sobe. Htjela si da mi daš fotografije na kojima smo zajedno. Nisam htjela, pa gdje bi ti otišla, neka budu kod tebe. Ali sve se desilo za tren. I sada stojim ovdje odakle ne mogu da te zovem da ti kažem da sam ipak uzela te fotografije i da ne brineš. Milena, svašta imam još da ti kažem, a nisam stigla. Već si otputovala. Ali htjela sam da ti kažem: Volim te Milena, jedna, jedina Milena", jedva je dovršila govor i posljednjim riječima Anica Dobra rasplakala sve u sali.

Komemoracija je završena pjesmom Arsena Dedića "Milena".

Milena Dravić preminula je 14. oktobra u 79. godini nakon teške bolesti. Prije dvije i po godine ostala je bez supruga, legendarnog glumca, Dragana Nikolića , a u to vrijeme je i oboljela.

Bila je jedna od najpoznatijih jugoslovenskih glumica, rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu.

Milena Dravić je u Zvezdara teatru igrala 28 godina tokom kojih je ostvarila uloge u predstavama "Ptic i Ptica" (1987), "Urnebesna tragedija" (1991), "Kako potamaniti gamad" (1994), "Lari Tompson, tragedija jedne mladosti" (1996), "Moj otac u borbi protiv nitkova iz svemira" (1998).

Predstava u kojoj je najduže igrala je "Lari Tompson, tragedija jedne mladosti" koju je tokom 18 godina odigrala 314 puta. Dravić je rođena 5. oktobra 1940. godine. Glumila je u više od 100 filmskih ostvarenja i jedina je glumica sa ovih prostora nagrađena na Kanskom festivalu - za ulogu Kaće u filmu "Poseban tretman" po scenariju Dušana Kovačevića u režiji Gorana Paskaljevića.

Za ulogu u filmu "Jutro" Puriše Đorđevića dobila je "Zlatnu ružu" na Venecijanskom festivalu, a za ulogu u filmu "Prekobrojna" Branka Bauera "Zlatnu arenu" u Puli, čime je postala najmlađi laureat tog laskavog priznanja. Dravićevoj je u Zvezdara teatru u decembru prošle godine uručen i "Dobričin prsten" za životno djelo.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније