Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 10. 2018. 11:40   >>  11:41

U BUDVI

Predstavljeni "Razgovori o filmu" Marije Perović

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, u utorak je predstavljena knjiga rediteljke Marije Perović "Razgovori o filmu". O knjizi su pored autorke, govorili Vuk Vuković sa Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i Sanja Jovanović iz Filmskog centra Crne Gore.

Rediteljka Marija Perović, je profesor Filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje.

Povod za nastanak knjige "Razgovori o filmu" predstavlja ciklus televizijskih emisija, koje je autorka realizovala prije desetak godina, i koje su se bavile filmskom tematikom iz raznih uglova. Pomenute emisije o filmu emitovane su na crnogorskim i regionalnim televizijama i u njima je Marija Perović ugostila i razgovarala sa brojnim rediteljima i glumcima, najznačajnijim imenima regionalne kinematografije.

Sanja Jovanović je istakla da je kao student uživala u emisijama o filmu koje je radila Marija Perović. Mnoga imena koja se nalaze u knjizi i sa kojima je Perovićeva radila intervjue više nijesu među živima.

"Ovo izdanje ima i jednu dodatnu vrijednost koja se ogleda u tome da se djelo može posmatrati i kao leksikon, jer je u fusnotama objašnjen svaki pojam koji se pominje u intervjuima, bilo da su to filmovi, ili njihovi autori ili neki fenomeni koji su vezani za estetiku filma ili teoriju filma uopšte. Ovo je prije svega izuzetan doprinos filmskoj edukaciji i ovakva literature treba da bude sastavni dio u obrazovanju studenata koji se obrazuju za režiju, produkciju, glumu, scenario itd. jer svjesni smo toga da u Crnoj Gori nema dovoljno literature koja je vezana za filmsku umjetnost, osim adaptirane i prevedene”, kazala je Jovanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније