Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina, objavila B.B. ]

13. 10. 2018. 15:36 >> 15:16

U CNP-U

"Bure baruta" otvorilo sezonu

U Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) otvorena je nova pozorišna sezona premijerom predstave "Bure baruta“ Dejana Dukovskog u režiji Dejana Projkovskog.

Glumac Zoran Vujović rekao je da replika iz predstave "što je u svijetu incident, kod nas je sistem", precizno i istinito odražava stanje na Balkanu, posebno kada su u pitanju ljudski odnosi i nemaština.

Reditelj Dejan Projkovski je kazao da predstava "Bure baruta" govori o tome da se Balkan još nalazi u procesu tranzicije.

On je dodao da je humor važan element predstave.

"Važna je i životna priča i zato svaki vagon nosi po jednu tragičnu priču. Predstava u suštini radi demistifikaciju i dekonstrukciju da bi stvorila neku konstrukciju", naveo je Projkovski.

Pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević kazao je da se se "Bure baruta“ u produkciji CNP-a razlikuje od drugih postavki tog teksta.

"Za razliku od svih dosadašnjih postavki koje sam gledao, a gledao sam pet, od čega su tri režirali Makedonci, što je izuzetno važno, ovo je vrlo specifično zato što su prethodne predstave koje sam gledao uvijek bile vezane za kontekst ratnog vremena i raspada Jugoslavije", naveo je Milosavljević.

Direktor Novosadskog pozorišta, Valentin Vensel, kazao je da o kvalitetu predstave govori i činjenica da je reditelj izbjegao političke tendencije, koje, kako je ocijenio, opterećuju teatre na zapadnom Balkanu.

"Projkovski je tekst očistio od bilo kakvih političkih aluzija, zajedno sa zaista sjajnim glumcima i okrenuo ga na mentalitetsku dimenziju. Predstava je zapravo postigla ono što u posljednje vrijeme malo pozorišta uspijeva, a to je da svoju publiku ne tretira kao konzumensku grupaciju nego kao sustvaraoca", naveo je Vensel.

Kako se dodaje, muzičku podršku ansamblu CNP-a dali su bend "Toplo pivo" i Orkestar počasne garde Vojske Crne Gore (VCG).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније