Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina, objavila B.B. ]

13. 10. 2018. 12:51 >> 12:30

JUBILEJ U NIKŠIĆU

Zahumlje obilježilo 120 godina rada

Najstarija ustanova kulture na Balkanu, nikšićko "Zahumlje" obilježila je 120 godina rada svečanom akademijom i izložbom fotografija u Nikšićkom pozorištu.

Direktor "Zahumlja" Vojislav Krivokapić, ocijenio je da je riječ o jednom od najznačajnih datuma u kulturi Crne Gore i naveo da o toj ustanovi i radu njenih umjetničkih segmenata najbolje govori 12 decenija trajanja.

"Danas Zahumlje broji oko 400 mladih stvaralaca koji djeluju kroz Mješoviti hor, folklorne i dramske ansamble, Veliki i Omladinski narodni orkestar, Zabavni orkestar, Književni klub Poenta poetika i niz drugih umjetničkih sadržaja”, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, "Zahumlje" je afirmisalo kulturu Crne Gore širom Evrope i svijeta, a poseban značaj je što u toj ustanovi stvaraju većinom mladi ljudi, koji na najbolji način nastavljaju svijetlu tradiciju svojih prethodnika.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović, ocijenio je da Zahumlje decenijama predstavlja istinsko svjedočanstvo kulturnog bogatstva i tradicije Nikšića i Crne Gore koje je prenosilo na scenama širom svijeta.

"Zahumlje i njegova 120 godina duga priča svjedoci su bogatstva duha i velike stvaralačke energije Nikšića, koji je prepoznat kao kolijevka duhovnosti i umjetnosti", istakao je Grbović.

On je kazao da je ovo izuzetna prilika da se iskaže poštovanje za više od osam hiljada nekadašnjih i sadašnjih stvaralaca i članova Zahumlja, koji su svojim talentom i entuzijazmom izgradili kult inistitucije.

Takav trud i rad praćen je, kaže Grbović, i brojnim priznanjima sa kojima se ponose sve sekcije društva.

"A najveća nagrada je što su brojni mladi ljudi u Zahumlju naučili plesati, glumiti, pjevati, lijepo govoriti i prije svega družiti se i dostojanstveno ponašati", rekao je Grbović.

Reditelj Blagota Eraković kazao je da je grad kojim ima Zahumlje bogat i ocijenio da bogatstvo Nikšića, njegove kulture i gospode ima oličenje u toj ustanovi.

Eraković je prenio svoja sjećanja i emocije na ”divne ljude i velike umjetnike” koji su stvarali u Zahumlju, gdje je kao gimnazijalac učestvovao u za to vrijeme "podvigu, malom scenskom čudu", Oratorijum Gorskog vijenca koji se izvodio i u Veneciji, a potom kao student režije glumio i u predstavi "Plači voljena zemljo", u kojoj su učestvovale sve sekcije, a koja je doživjela ogroman uspjeh u Jugoslaviji.

Svečanoj akedemiji prethodilo je otvaranje izložbe fotografija i dokumenata od 1898. do 2018. godine pod nazivom "Zahumlje - Iskra plama besmrtnoga", autorke istoričarke umjetnosti, Kristine Radović.

Potpredsjednica Opštine Nikšić Sonja Nikčević, ocijenila je da ta izložba predstavlja vremeplov koji na najbolji način, brižljivo odabranim fotografijama, dokumentima i plakatima, ispisuje istoriju, stvaranje i razvoj "Zahumlja", na koje je grad ponosan.

Scenario i režiju za svečanu akademiju "Zahumlja" uradio je reditelj Goran Bulajić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније