Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

08. 10. 2018. 12:22   >>  21:46 1

"DJEVOJKA SA BALONOM"

Nakon "samouništenja" slika još vrijednija

Rad "Djevojka sa balonom" umjetnika Benksija biće još vrijedniji nakon što se sam uništio na aukciji, smatraju stručnjaci.

Jedno od najpoznatijih djela tog tajanstvenog umjetnika, iz 2006, slika na kojoj djevojčica pokušava da uhvati crveni balon u obliku srca, nakon što je prodata, platno je prošlo kroz rezač papira skriven u okviru.

Aukcijska kuća Sotesbi je to opisala kao iznenađenje, rekavši da se nikada u istoriji njihove kuće nije desilo da jedno djelo propadne onog trena kog je prodato.

Međutim, zbog velikog publiciteta koje je djelo dobilo, njegova cijena će samo porasti, piše Njujork Tajms.

"To je sjajan PR štos, koji će podići vrijednost djela", smatra trgovac umjetninama Ofer Voterman, koji je specijalizovan za britansku umjetnost 20. vijeka.

Voterman je među onima koji smatra da je Benksijevo djelo nakon uništenja samo dobilo na vrijednosti.

"Postalo je vrijednije više kao konceptualni momenat nego umjetničko djelo", kaže on.

Benksi objasnio šta se desilo

Nekoliko sati pošto se njegov rad sam uništio na aukciji, čuveni britanski crtač grafita je na Instagramu objavio snimak u kojem objašnjava kako je nekoliko godina ranije u ram sakrio mehanizam za sječenje papira.

"Prije nekoliko godina, sakrio sam mehanizam za uništavanje papira u ram jedne slike", objašnjava on na snimku koji je postavio na svoj profil.

Umjetnik je uz snimak objavio i citat Pabla Pikasa: "Poriv za uništenjem je takođe stvaralački poriv".

"Ide, ide, otišla je...", napisao je Benksi odmah potom na Instagramu uz fotografiju tog događaja, prenosi N1.

Pravi identitet umjetnika iz Bristola još uvijek je nepoznat. Svjetski poznat postao je po seriji grafita širom Britanije i svijeta. Svojim satiričnim i duhovitim grafitima često iskazuje nezadovoljstvo ratom i kapitalizmom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније