Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.L.B. ]

08. 10. 2018. 10:27 >> 10:15
8

SEKULOVIĆ SMATRA

Čojstvo odlika svih građana Crne Gore

"Čovjek nikada do kraja ne može spoznati samoga sebe. Ukoliko bi to uspio izgubio bi se zov života, njegov smisao, a ujedno i potreba za kreacijom odnosno pisanjem”, poručuje dr filozofije, književnik Goran Sekulović, za Radio Crne Gore.

Pisanje, odnosno literatura, za Sekulovića je stalni otpor, pokušaj odbrane od besmisla, traženje svrhe bitisanja.

O svrsishodnosti života, ali i neminovnosti smrti govore između ostalog Sekulovićeva najnovija književna ostvarenja , roman ”Soba za umiranje”, odnosno epistolarna proza "Mraks".

Sekulović u intervjuu za Radio Crne Gore kaže da je jedno od krucijalnih pitanja, šta može literature i da li može nešto da promijeni.

“Mislim da može nešto, ali ne puno, ne u tom obimu i sadržaju kako bi ljudi htjeli”, kaže Sekulović.

Za rat iz 90-ih, kaže da je posljedica neriješenih pitanja iz Drugog svjetskog rata.

“Poslije tačno 50 godina imali smo isto to, samo malo drugačije”, kazao je Sekulović, dodajući da je u posljednjem ratu sve urađeno preko noći uništeno.

„Svi ti stari strahovi i zločini, su ponovljeni i kad se sa tog aspekta pogleda, literatura ne može ništa“, naveo je Sekulović.

Upoznati sebe je, navodi Sekulović, stalni napor. "Mi tražimo sebe i kad gubimo sebe", poručio je Sekulović i dodao da je spoznati sebe "nikad dostignuti ideal".

„Čovjek današnjice, nema prostora ni vremena za suočavanje sa samim sobom. Sve je izvrnuto i postavljeno na postavu“, smatra Sekulović.

Poručuje i da nije kasno da promijenimo pravac kretanja.

"Čojstvo nije naš crnogorski anahron pojam, to je moderni pojam integrisanog, interkulturalnog življenja na ovim prostorima. To je zajednička odlika svih građana Crne Gore. U svim dokumentima EU vidjećete prepoznatljiv sadržaj pojma čojstva", poručio je Sekulović i dodao da je čojstvo samopoštovanje i poštovanje drugog čovjeka.

Navodi da prava literatura ne može biti tamo gdje su moć, dominacija, slava, gospodaranje. "Prava literatura je tamo đe je ranjivost, đe je poraz, đe je tragika", poručio je Sekulović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније