Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 08. 2013. 16:20   >>  16:20

VIOLONČELO

Gost Espressiva Viktor Uzur

Petu noć festivala Espressivo obilježio je resital violončeliste Viktora Uzura i pijaniste Alekseja Molčanova. Cetinjskoj publici predstavili su se kapitalnim djelima napisanim za ovaj sastav,a publika je burnim aplauzima pozdravila izvođenje Bahovih i Bramsovih djela.

Jedan od najuglednijih muzičara solista sa balkanskih prostora Viktor Uzur, profesor violončela na Veber univerzitetu u SAD, nam je nakon koncerta kazao da sa posebnom emocijom uvijek nastupa na Espressivu i da ga ovdašnja publika svaki put iznova oduševi.

„Cetinjska publika sa velikom pažnjom sluša svaki nastup, pa je trema i odgovornost nas umjetnika još veća jer ova publika ima istrenirane uši, a to je lijepa stvar. Jer nije publika svuda ista, a iznenadili biste se kakva je, na primjer, publika u Južnoj Americi, gdje sam često nastupao u posljednje vrijeme“, rekao je Uzur koji se, pored Cetinja, predstavio kao solista i kamerni muzičar u velikom broju zemalja širom Evrope, u Aziji i Sjevernoj Americi, a sarađivao je sa kompozitorima kao što su Tikon Krenikov, Petris Vasks i Luis Nilson.

Magistrirao je na konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, tokom tog vremena učitelji su mu bili A. Fedorčenko, D. Miler i N. Šakovskaja. U SAD-u je radio sa Bernardom Grenhausom, Lin Harel, Karterom Brejom, Majklom Flaksmanom, Piterom Vajiijem i Dejvidom Starkvederom. Ima doktorsku diplomu sa državnog univerziteta u Mičigenu gdje je učio sa Suren Bagratuni.

Uzur je osnivač i direktor Bonevil festivala kamerne muzike u Americi, pa smo ga pitali da nam prokomentariše festival Espressivo, čiji je on gost već nekoliko godina.

„Na Espressivo sam stigao iz Brazila gdje sam imao nekoliko koncerata i sa velikim zadovoljstvom primijetio da je festival i ove godine ugostio najbolje svjetske klasičare. Inače, za mene je uvijek dolazak na Cetinje nov i osvježavajući i ja to doživljavam kao poklon. Takođe to je prilika da razmijenim iskustva sa svim renomiranim umjetnicima iz čitavog svijeta, što je dragocjeno za moju karijeru“, rekao je Uzur.

Profesor cetinjske muzičke akademije Aleksej Molčanov zadovoljan je što je dobilo priliku da nastupa sa Uzurom .

„Meni je drago što smo nastupili baš na ovom festivalu i očekujem nastavak ove uspješne saradnje. Mislim i da je Espressivo napokon dobio mjesto prestižnog festivala koje i zaslužuje“, zaključio je Molčanov.

 

Milena Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније