Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

03. 10. 2018. 08:13 >> 08:05
2

JEDINI CG ČASOPIS ZA KNJIŽEVNOST

"Ars" okuplja domaće i književnike iz inostranstva

U vrijeme kada se i magazini komercijalnih sadržaja bore za opstanak, u trci sa portalima i društvenim mrežama, jedini crnogorski časopis za književnost, kulturu i društvena pitanja odolijeva okupljajući domaće i književnike iz inostranstva i afirmišući sve oblike umjetničkog stvaralaštva u Crnoj Gori.

Prvi broj je izašao 1986, a dvije godine kasnije ga je zbog liberalizma i nacionalizma tadašnja vlast zabranila. Ponovo je osnovan 1999. godine. Glavni i odgovorni urednik Milorad Popović ističe da "Ars" i danas izaziva otpor i podmetanja što je, kako ističe, šira slika crnogorskog društva.

"Ars je stabilan uprkos jednoj negativnoj klimi u kulturi, jednom opštem nihilizmu i obezvređivanju svega što vrijedi, jednom palanačkom duhu koji unižava sve što je drugačije i sve što ima neku drugačiju recepciju i drugačiji senzibilitet, ali ja sam siguran da ćemo mi sve to prevazići jer smo prošli mnogo teža vremena, kad smo imali mnogo manje potpore i iskustva, tako da ja očekujem da će 'Ars' trajati bar još trideset godina", kazao je Popović.

Osim afirmisanih, u "Arsu" mjesto imaju i oni koji tek počinju da pišu. 

"Naročito je značajno i da na neki način proizvodi i donosi nova imena iz naše kulture, da afirmiše kvalitetne tekstove. Naročito je to značajno za ovako malu zemlju i kulturu kakva je naša", kazao je član redakcije časopisa "Ars", Vasko Raičević.

Glavni zadatak časopisa "Ars" je prema riječima njegovih urednika, da prepoznaje i predstavi nove književne talase i pisce, kritička prezentacija savremene crnogorske književnosti i prevođenje inostrane literature, ali i uspostavljanje ponovne saradnje pisaca, publikacija i izdavača EX JU književnosti. Kako bi bio dostupan širem krugu čitalaca, "Ars" ima i onlajn izdanje.

 

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније