Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 08. 2013. 17:04   >>  17:06

FESTIVAL ESPRESSIVO

Danski muzičari briljirali na Cetinju

Koncert danskog ansambla Dygong održan je sinoć u okviru Espressivo festivala na Cetinju.

Publika u Ministarstvu kulture imala je priliku da uziva u izvodjenju Jing Sueh Čen koja je jedna od najtaletnovanijih perkustionistkinja na muzickoj sceni Kopenhagena i Andeasa Boregada koji jedan od najaktivnijih harmonikasa u Danskoj. Oni su izveli kompozicije članova Dygonga Regina Petersena, Nikolaja Rasmusena ,Kristijana Wintera Kristijansena i Simona Leflera koji im se i pridruzio tokom izvodjenja posljednje kompozicije.

Lefler je za Radio Crne Gore ispričao da je njihov bend nastao dok su studirali na Kraljevskom muzičkom koledžu u Kopenhagenu, a iz želje da se bave eksperimentalnom muzikom na zabavan način jer su smatrali da je klasična muzika pomalo prevaziđena i da se publika dosađuje na koncertima.

„Zbog toga smo počeli da sami komponujemo kratke forme jer smo takođe smatrali da su klasična djela u većini slučajeva preduga i da tokom izvođenja koristimo i forme kao što je video i čitanje poezije što sve upotpunjuje naše kompozicije.Sva četvorica smo potpuno različiti pa su tako i kompozicije koje stvaramo potpuno različite i zbog toga uvijek sarađujemo sa mnogim umjetnicima koji su nam gosti na koncertima“, rekao je Lefler i dodao da su zadovoljni kako je publika odreagovala na kompozicije koje su izveli.

 „Zadovoljan sam reakcijom publike koja je pažljivo ispratila svaku kompoziciju koju smo izveli. Žao mi je jedino što nijesmo imali priliku da porazgovaramao sa publikom jer bi bilo lijepo čuti njihovu rekaciju na naše kompozicije koje i nijesu imali priliku da slusaju do sada“-ukazuje Lefler.

Njegov kolega Nikolaj Rasmusen je takođe bio zadovoljan publikom u Ministarstvu kulture.

„Primijetio sam da su ljudi bili veoma uzbuđeni dok su slušali našu muziku i žao mi je što nijesam imalo priliku da čujem njihovo mišljenje jer i nijesam baš upoznat sa muzikom na ovim prostorima pa ne znam šta su bila njihova očekivanja. Inspiraciju za naše komade nalazimo na različitim mjestima i u ralzličitim situacijama i sve što vidimo i što nam se dešava pretvaramo u muziku“-rekao je Rasmusen.

„Naša djela izvodimo uglavnom na koncertima i skoro uvijek nastupamo zajedno sa muzičarima kako bismo ostvarili što bolju interakciju sa publikom. Snimili smo i CD sa našim kompozicijama koji je dosupan i na internetu“, dodaje on.

Anasmbl Dygond postoji već 10 godina i do sad su imali brojne koncerte čirom svijeta. Kako su kazali osim na Cetinju svoja djela je predstaviti i publici u Baru na koncertu koji će biti održan za nekoliko dana.

 

Milena Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније