Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 08. 2013. 11:58 >> 12:03

VELIKANI

Najskuplja remek djela na svijetu

Pablo Pikaso, Pol Sezan, Džekson Polok, Gustav Klimt, samo su neka od imena koja se nalaze na listama umjetnika čija su remek-djela prodata za nevjerovatne iznose.

 

"Vrisak" Edvarda Munka

Slika "Vrisak" prošle godine u Njujorku je prodata za vrtoglav iznos, čak 119,9 miliona dolara. Legendarna slika, koja utjelovljuje prizor tjeskobe, čovjeka koji se na mostu uhvatio rukama za glavu u nijemom vrisku, jedno je od najpoznatijih svjetskih remek-djela koje se često pojavljuje na majicama, u filmovima, plakatima… "Vrisak" je postigao rekordnu cijenu na aukciji. 

"Igrači karata" Pola Sezana

Najskuplju sliku svih vremena, "Igrače karata", naslikao je francuski  mag postimpresionizma Pol Sezan. "Igrači karata" niz su slika, ulja na platnu, a verzije se razlikuju po veličini i broju prikazanih igrača. Katarska kraljevska porodica kupila je ovo remek-djelo za više od 250 miliona dolara na privatnoj aukciji. Slika je prije toga pripadala grčkom magnatu brodske industrije Georgu Embirikosu, koji je prodao 2011, neposredno prije smrti.

"Broj 5, 1948"' Džeksona Poloka

"Broj 5, 1948" djelo je Džeksona Poloka, američkog slikara poznatog po svojim doprinosima apstraktnom ekspresionističkom pokretu. Sliku je prodao Dejvid Gefen 2006. na privatnoj aukciji za 140 miliona dolara Davidu Martinezu, meksičkom finansijeru. Gefen je prije toga kupio od S. I. Njuhausa, izdavačkog tajkuna.

"Portret Adele Bloh-Bauer I" Gustava Klimta

Magnat kozmetičke industrije Ronald S. Lauder toliko je želio sliku "Portret Adele Bloh-Bauer I" Gustava Klimta iz 1907, da je pristao da izdvoji 135 miliona dolara za nju 2006. U to doba to je bio najviši iznos ikad plaćen za neku sliku. Sliku je prodala Maria Altman, izbjeglica iz nacističke Austrije, poznata po svojoj uspješnoj pravnoj kampanji povrata pet slika koje su bile u porodičnom vlasništvu, uključujući i "Portret Adele Bloh-Bauer I". Godinama su se austrijska vlada i rođaka Adele Bloh-Bauer prepirali oko toga ko je nasljednik slike. Maria Altman tvrdila je da su to djelo, uz još četiri slike nacisti oteli tokom Drugog svjetskog rata. Na kraju je dobila pravo na sliku za kojoj je Klimtu bilo potrebno tri godine da je dovrši, a naslikana je naftom i zlatom na platnu.

"Portret dr  Gašea" Vinsenta van Goga

Iako je "Portret dr Gašea" jedna od manje poznatih slika holandskog slikara Vinsenta van Goga, prodata je 1890. za više od 82 miliona dolara Saitou Rioeu, počasnom predsjedniku "Daishowa Paper Manufacturing-a" iz Japana. Sliku je prodala porodica Sigfrid Kramarski, gotovo tačno vijek nakon što ju je Van Gog dovršio i prodao za 58 dolara. Slika prikazuje dr Paula Gašea koji se brinuo o slikaru tokom posljednjih mjeseci njegovog života. Šest nedjelja nakon što je završio sliku, Van Gog je izvršio samoubistvo. Postoje dvije verzije portreta, obje su naslikane 1890. godine u Auversu.

"Ples kod Mlina de la Galete" Pijer Ogist Renoar

Osim Van Goga, Saito Rioei u svoju je prestižnu kolekciju uvrstio i slavnu impresionističku ikonu, sliku koju je Renoar naslikao 1876, a koja se proslavila kao uzdizanje ideja sreće i blagostanja. Djelo prikazuje tipično nedjeljno poslijepodne u Parizu, gdje se radnička klasa tog doba okupljala i plesala na trgu. Rioei je kupio čuveni "Ples kod Mlina de la Galete" 1990. za 78,1 milion dolara.

"Dječak s lulom" Pabla Pikasa

Godine 2004, slika je prodata za 104 miliona dolara. Prije aukcije, istoričari umjetnosti i likovni kritičari procijenili su joj vrijednost na otprilike 70 miliona. Ali, ipak je riječ o umjetniku čije ime automatski diže cijenu u nebesa. Portret dječaka Pikaso je naslikao 1905, kad je imao 24 godine i upravo se doselio na Montmartr.

"Akt, zeleno lišće i poprsje"Pabla Pikasa

Godine 2010, slika je prodata anonimnom kupcu za 106,5 miliona dolara. Slika je jedna u nizu izvanrednih Pikasovih djela inspirisanih njegovom ljubavnicom Mari-Terez Valter. Nastala je početkom 1932. u Normandiji i jedan je od njegovih najcjenjenijih međuratnih radova. Prikazuje slikarevu muzu koja leži na kauču iza koje je tamnoplava zavjesa. Prije rekordne kupovine Pikasovo remek-djelo bilo je u vlasništvu američkih kolekcionara Sidneja i Fransis Brodi skoro šest decenija, a javnosti je bilo prezentovano samo jednom, prilikom umjetnikovog 80. rođendana 1961.

"Dora Mar s mačkom" Pabla Pikasa

Pikasova "Dora Mar s mačkom", slika jedne od umjetnikovih brojnih ljubavnica, dosegla je cijenu od 92,5 miliona 2006. Svjetski poznat portret nastao je početkom Drugog svjetskog rata. Nakon dugog i intenzivnog "cjenkanja" na aukciji anonimni kupac odnio je sliku koja je prije toga imala svjetsku turneju, kako bi što više privukla pasionirane kolekcionare.(dejli bist)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније