Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

24. 09. 2018. 09:54   >>  09:46

U FIRENCI

Marina Abramović predstavila radove iz čitave svoje karijere

Umjetnica performansa, jedna od najradikalnijih i kontroverznijih zvijezda savremene umjetnosti, Marina Abramović, priredila je retrospektivnu izložbu koja je otvorena u Firenci. Postavku je nazvala "Čistač", a prikazala je crteže, slike i instalacije nastale tokom cijele njene umjetničke karijere.

Marina Abramović je umjetnica koja je pomjerila granice fizičke izdržljivosti još šezdesetih godina prošlog vijeka. Naziv retrospektivne izložbe ukazuje na njenu želju da prođe kroz ono što je uradila tokom života i izabere elemente koji su izdržali test vremena. Retrospektivu čini stotinak radova od '60-ih godina, među kojima su snimci, fotografije, slike, instalacije i žive rekonstrukcije njenih najčuvenijih performansa.

"Performans ima ljudski aspekt koji se bavi emocijama i dijalogom sa publikom. Ako je dobar, može biti transformativna sila prema gledaocima. Ali, moramo biti svjesni kako se ljudi danas suočavaju sa emocijama. Plaše ih se, ne vole da ih izražavaju, šalju poruke umjesto da se vide i razgovaraju sa prijateljima, tako da moramo biti svjesni otuđivanja", kazala je Abramović.

Marina Abramović je prva žena koja samostalno izlaže u palati "Stroci". Zgradu koristi kao jedinstven izložbeni prostor, omogućavajući posjetiocima da, urone u njene radove.

"Izložba 'Čistač' obuhvata 50 godina karijere osobe koju možemo nazvati matrijarhom umjetnosti performansa. To je dugo putovanje, od kraja '60-h godina prošlog vijeka", kazao je kustos izložbe Arturo Galansino.

Izložba prikazuje evoluciju Marine Abramović od mlade umjetnice koja istražuje figurativno, a zatim apstraktno slikarstvo. Početkom '70-ih, Abramović počinje da koristi sopstveno tijelo kao predmet umjetnosti, testirajući fizičke i psihološke granice.

"Naše tijelo je nepoznata teritorija, kao univerzum koji ne razumijemo. Možete proživjeti cijeli život i biti na početku shvatanja kakvu mašinu posjedujemo i kako funkcionišemo. Postoji tijelo, duh, um, sve to treba istražiti. Za mene je rad sa tijelom najbolja ideja i nikada neću prestati to istraživanje", kazala je Abramović.

Retrospektivna izložba "Čistač" biće otvorena u Firenci do 20. januara, a zatim u poljskom gradu Torunu. Narednog septembra, najupečatljivije radove 50-godišnje karijere Marine Abramović moći će da vide i posjetioci Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније