Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 08. 2013. 09:37   >>  09:40

SARADNJA ILI MORANJE

Neslavna strana holivudske istorije

Nova kontroverzna knjiga otkriva kako su vodeći filmski studiji, u očaju da zaštite svoju prođu na njemačkom tržištu, dopuštali nacistima da cenzurišu scenarija i sinopsise, uklanjali su scene zlostavljanja Jevreja i zaustavljali distribuciju filmova koji su bili "antinjemački".

 

Neslavna strana holivudske istorije otkrivena je u novoj knjizi "The Collaboration: Hollywood's Pact With Hitler" (Saradnja: Holivudski pakt sa Hitlerom) Bena Urvanda, koja istražuje dogovore koje su vodeći ljudi američke filmske industrije sklapali s nacistima tokom 30-ih godina.

Autor knjige proveo je godine istražujući dokumentaciju iz arhiva i svjedočanstva o pregovorima i sramotnim ustupcima. Riječ kolaboracija (na njemačkom navedena kao Zusammenarbeit) stalno se provlači kroz korespondenciju u kojoj se iz filmskih scena uklanjaju svi negativni opisi nacističke stranke ili Njemačke u američkim filmovima. 

Nacisti su prijetili isključivanjem američkih filmova, kojih je tada bilo 250 u Njemačkoj, kad je Hitler preuzeo vlast 1933, ako studiji odbiju da sarađuju. Šefovi vodećih filmskih kuća smatrali su da je poslušnost neophodna jer je u to vrijeme Njemačka nudila drugo najveće filmsko tržište na svijetu.

Sudeći po Urvandovim istraživanjima, holivudski producenti prolazili su scenarija zajedno s ovlašćenim nacističkim službenicima, a onda ih slali njima na odobrenje prije prikazivanja. Najistaknutiji njemački predstavnik u takvim dogovorima bio je diplomata Džordž Gisling, koji se nacistima pridružio 1931. Postao je njemački konzul u Los Anđelesu 1933, s predodređenom misijom da nadzire filmske realizacije. 

Njegova glavna strategija bila je da prijeti studijima na temelju njemačkih filmskih propisa. Po njihovim zakonima, ako bi studio distribuirao antinjemački film bilo gdje u svijetu, tada bi svi filmovi te kuće bili zabranjeni za prikazivanje u Njemačkoj. 

Prije objavljivanja kompromitujućih dokumenata, u aprilu je objavljena i knjiga Tomasa Doertija "Hollywood and Hitler, 1933-1939", koja se bavi istom temom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније