Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Beta ]

21. 09. 2018. 10:52   >>  10:33

IZLOŽBA U NJEMAČKOJ

Drevna blaga otkrivaju burnu prošlost

Vrh strijele u lobanji drevnog palog ratnika, žena bujnih oblina napravljena od slonovače i maska rimskog riječnog boga, neki su od oko 1.000 velikih arheoloških otkrića prvi put skupljenih na jednom mjestu.

Izložba koja se danas otvara u berlinskom muzeju Gropijus Bau otkriva kako su rat, umjetnost i migracije ostavljali svoj pečat u Njemačkoj od kamenog doba.

Pokriveno je više od 300.000 godina, počevši od tankog drvenog koplja koje je koristila vrsta koja je lutala Evropom mnogo prije dolaska homo sapiensa.

Neandertalske sjekire pokazuju kako su naši drevni rođaci pobjegli na jug od nastupajućeg ledenog doba, što je prvi konkretniji dokaz postojanja klimatskih izbjeglica, dok "Venera iz Hole Felsa" od slonovače i slične gravure datirane između 40.000 i 35.000 godina prije nove ere svjedoče o fascinaciji ranih Evropljana ženskim tijelom, koja ni do danas nije napustila umjetnike.

"Osnovi evropskog zajedničkog kulturnog nasljeđa sežu hiljadama godina unazad", rekla je Kristina Hak, zamjenica šefa Berlinskog državnog muzeja koji je pomogao u prikupljanju predmeta iz muzeja širom Njemačke.

Tačna priroda predmeta često nije najjasnija. Na primer, nebeski disk iz Nebre, predmet od zlata i bronze veličine tanjira koji prikazuje sunce, mjesečeve mene i sazvježđe Plejada, smatra se jednim od prvih astronomskih prikaza u istoriji, ali je moguće da je imao i religijski značaj.

Datiran oko 1600. godine prije nove ere, disk je samo par vjekova stariji od tri spektakularna zlatna šešira za koje se najprije vjerovalo da su ih nosili rani keltski sveštenici, ali koji su mogli da služe i kao primitivni kalendari.

Mnogi od izloženih predmeta pokazuju koliko je napredak bio povezan s kretanjem ljudi, robe i ideja u i kroz Evropu.

"Migracije nijesu majka svih problema. One su početak svih inovacija", rekao je direktor berlinskog Muzeja praistorije i rane istorije Matijas Vemhof.

On je naveo da bogatstvo predmeta pronađenih tokom nedavne izgradnje nove linije metroa u Kelnu, gdje predmeti koji potiču iz raznih djelova Rimskog carstva, dokazuju da je taj grad bio mjesto miješanja kultura.

Pored kamene maske riječnog boga nalazio se savršeno očuvani nadgrobni spomenik trgovca po imenu Sekstus Haparonijus Justinus koji je prodavao kozmetiku i parfeme mnogo prije nego što je Keln postao poznat po kolonjskoj vodi.

Njemački kovači kopirali su rimske šljemove i kasnije dizajnirali sopstveno oružje, a mačevi "Ulfbreht" bili su poštovani i cijenjeni od ratnika širom Evrope u srednjem vijeku.

Modni trendovi su dolazili i odlazili, poput običaja da se bebama vezuju glave da bi dobile kupasti oblik, što je praksa zabilježena u Bavarskoj i na Krimu oko 500. godine nove ere.

Takođe, potraga za mističnim formulama za pretvaranje običnih materijala u zlato, predstavljena ostacima alhemičarske laboratorije iz 16. vijeka, nije opstala, iako žeđ za znanjem i profitom i dalje živi u njemačkoj tehnološkoj industriji.

Neki od izloženih predmeta, koji su svi pronađeni u Njemačkoj u posljednje dvije decenije, obavijeni su misterijom. Lobanja probodena strijelom dio je velike zbirke kostiju i oružja za koje arheolozi vjeruju da bi mogli biti najstariji poznati ostaci velike bitke u ljudskoj istoriji.

Iako je drugi drevni vojni sukob, bitka kod Kadeša između Egipćana i Hetita 1274. prije nove ere u današnjoj Siriji, dobro dokumentovan, još nijesu pronađeni fizički dokazi bitke.

Oko 4.800 kilometara odatle, u dolini Tolenze u hladnim ravnicama sjeverne Njemačke, u otprilike isto vrijeme u bitku su išle hiljade ratnika iz bronzanog doba. Za sada niko ne zna ko su oni bili ni zašto su se borili.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније