Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

18. 09. 2018. 15:57 >> 15:38
1

SAVJETOVANJE U BEČIĆIMA

Hitno zaštititi podvodno arheološko blago

Podvodno arheološko blago Crne Gore je od neprocjenjive vrijednosti i mora se hitno zaštititi, upozoreno je na međunarodnom stručnom savjetovanju o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca.

Savjetovanje je u Bečićima otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Konferencija ima višestruki značaj jer će se prezentovati teme koje se odnose na zaštitu podvodnih arheoloških lokaliteta, nove rezultate podvodnih arheoloških istraživanja u Crnoj Gori, pomorsku trgovinu kroz istoriju i osposobljavanje profesionalnih ronilaca", kazao je Bogdanović.

Direktor Regionalnog ronilačkog centra za podvodno razminiranje i obuku ronilaca (RCUD) iz Herceg Novog, Veselin Mijajilović je istakao da se moraju na savremen način primijeniti najnovije mjere zaštite brodskih tovara i drugih arheoloških ostataka na dnu mora koji su pronađeni i za koje su ustanovili da su potonuli u periodu od IV vijeka prije nove ere pa do XV vijeka nove ere.

"Cilj Konferencije je da na putu Crne Gore u Evropsku uniju damo doprinos u pronalaženju najboljih rješenja za efikasnu borbu protiv kriminala umjetninama i za efikasnu zaštitu i valorizaciju podvodnih kulturnih dobara, koja predstavljaju istoriju Crne Gore sa kojom se ponosimo u društvu evropskih naroda", zaključio je Mijajilović.

Predsjednik prestižne Internacionalne akademije podvodne tehnike i nauke iz Rima, profesor Sebastiano Tusa, je naglasio da je Crna Gora uvela u akte ronjenje kao aktivnost u zaštiti podmorja i da će Akademija dati svu svoju podršku.

"Moja uloga je ovdje višestruka: predstavljam Akademiju, Siciliju i Italiju – koja je posvećuje veliku pažnju podmorju i njegovoj zaštiti i stoga će dati Crnoj Gori nesebičnu podršku a posebno iz svojih iskustava", kazao je on.

Na otvaranju su govorili, kako je saopšteno, generalni sekretar Vlade Crne Gore Nataša Pešić i član Borda direktora RCUD-a Vladan Radonjić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније