Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 08. 2013. 14:38 >> 14:41

FESTIVAL ESPRESSIVO

Održan koncert Bereznicki - Popović

Koncert jednog od najpoznatijih svjetskih violista Mikhaila Bereznickog i naše mlade pijanistkinje Marije Popović održan je sinoć u okviru festivala Espressivo. Na koncertu su izveli romatičarske kompozicije Hindermita i Franka koje je publika prihvatila sa velikim oduševljenjem.

Bereznicki nam je nakon koncerta kazao da je zadovoljan kako je publika odreagovala na ovaj program koji su zajedno odabrali on i Marija Popović i, koji će očekuje, nakon premijernih izvođenja na jesen predstaviti i u Moskvi.

„Moja velika radost je da budem ovdje i da sviram ovoj divnoj publici koja je sa velikom pažnjom ispratila cijeli koncert. Ovo je veoma ozbiljan program koji smo prvi put publici predstavili u junu u Kotoru”, kazao je Bereznicki koji je ove godine ponovo angažovan i kao profesor na Ljetnjoj akademiji koja se dešava u sklopu festivala.

“Studenti su veoma talentovani i spremni na velika odricanja i veoma mi je drago što mogu da svoja znanja podijelim sa njima. Jedino im fali malo više prakse i nastupa pa je ova akademija dobra prilika za to. Nadam se da će moja znanja koja prenosim na mlađe generacije pomoći da u Crnoj Gori zaživi škola viole”, ističe ovaj poznati umjetnik, inače docent na Moskovskom konzervatorijumu i dobitik brojnih nagrada među kojima je i priznanje Zaslužni umjetnik Rusije.

Bereznicki je sa nama podijelio i utiske o Espressivu na kojem on nastupa već nekoliko godina.

“Festival napreduje iz godine u godinu i mislim da je njegova posebnost u tome što iz godine u godinu ima sve kvalitetnije izvođače. Organizotori se trude da dovedu trenutno najpoznatnije izvođače što veoma doprinosi ugledu festival”, naglasio je Bereznick, svestrani muzičar i pedagog koji je završio najprestižnije ruske škole violin, a potom počeo da svira violu i majstorski je usavršava kod jednog od najvećih violista na svijetu Jurija Bašmeta.

Festival se nastavlja večeras kad će nastpupiti Danski ansambl DYGONG koji je specijalizovan za eksperimentalnu muziku. Direktor festival Miran Begić kaže da je njogov glavni cilj da kao kompozitori djela koja kreiraju za koncerte, budu kompozitori i koncerta kao forme.

“Takođe, DYGONG za svoje koncertne projekte angažuje izvođače koji su izabrani kao najbolji umjetnici podobni da posebnu umjetničku i savremenu misao, prenesu publici u jedinstvenom i sadržajnom ljudskom osjećaju koji krasi savremenu misao svakog ljudskog bića koje želi da oslobodi svoju misao”, ukazuje Begić i zaključuje da je DYGONG je u stalnoj potrazi za koncertnom praksom koja se na specifičan način razlikuje od tradionalne koncertne forme.

Milena Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније