Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 08. 2013. 12:10 >> 12:12

IZNAJMLJIVANJE ILI PRODAJA?

Detroit traži spas u umjetnosti

Poznata aukcijska kuća “Kristi” procijeniće kolekciju "Detroitskog instituta umjetnosti" (DIA), kako bi na taj način američki grad možda platio dio duga od 18 milijardi dolara zbog čega je u julu proglasio stečaj.

 

U saopštenju “Kristija” navodi se da će aukcijska kuća savjetovati gradske oce kako da dobiju novac za umjetnička djela, a da ih ipak ne prodaju.

“Grad mora da zna trenutnu vrijednost svih svojih djela, uključujući i kolekcije u DIA”, navodi se u saopštenju menadžera za krizne situacije Kevina Ora. “Nikada nije postojao, a ne postoji ni sad, plan da se umjetnička djela prodaju”.

Moguća prodaja umjetničkih djela iz kolekcije od 60.000 artefakata izazvala je žestoke kritike. Muzej je naveo da se umjetnička djela ne mogu prodati jer su dio humanitarnog fonda naroda Mičigena, što podržava i državni tužilac Bil Sačet. Anamari Erikson iz DIA kaže da je preko medija saznala da je grad unajmio “Kristi”.

“Duboko smo razočarani što "Kristi" učestvuje u ovoj akciji koju smatramo u suprotnosti sa dobrobiti muzeja”, rekla je ona.

Kevin Or nije isključio prodaju blaga Detroitskog instituta umjetnosti kako bi pomogli gradu da plati račune.

U prošlosti gradski oci su tvrdili da se nijedna opcija neće ignorisati. Neke sindikalne vođe tvrde da su penzije i doprinosti važniji od potrebe da se sačuva kolekcija, piše Rojters.

“Razumijemo da se procjena svih gradskih dobara ne odnosi samo na umjetnost i da je to samo jedan od mnogih koraka koji će biti neophodni kako bi se na legalan način pronašlo najbolje dugoročno rješenje”, saopšteno je iz “Kristija”.

U kolekciji DIA nalazi se autoportret Vinsenta van Goga iz 1887. i 27 panela meksičkog umjetnika Dijega Rivere. Oko pet odsto kolekcije kupljeno je gradskim novcem, kaže Tim Berns, izvršni asistent direktora muzeja.

Muzej je unajmio advokata za bakrot Ričarda Levina i izdvojio sredstva za pravne troškove.

Erikson kaže da je dvoje stručnjaka iz “Kristija” posjetilo muzej u junu, ali da se više nijesu vraćali.

“Obavijestli su nas da će suspendovati svoj rad. Ovo je prvi put da čujemo da ga nastavljaju”, rekla je ona.

Alternative prodaji uključuju stvaranje javno-privatnog partnerstva koje bi vodilo muzej ili iznajmljivanje najboljih “komada” kolekcije, kažu stručnjaci.

“Na primjer, ako se djela prodaju donatorima koji su voljni da ih vrate u muzej, i to bi bila jedna mogućnost”, rekao je L. Iden Burdžis, advokat u kompaniji “Partneri kulturnog nasljeđa” koji daju savjete za aukcije, kupovine i prodaje umjetničkih dela.

“Na taj način, umjetnost bi ostala u gradu, ali bi se neki novac ipak izvukao iz nje. To je jedna mogućnost”, rekao je Burdžis.

Grad je saopštio da očekuje da će “Kristi” svoju procjenu završiti do početka jeseni.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније