Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 08. 2013. 08:55   >>  08:56

BAHAI

Nebeski hram u Čileu

Arhitektonski studio "Hariri Pontarini Arhitekts" dizajnirao je prozračno zdanje od kamena, čelika i stakla, puno svjetlosti i otvoreno za sve.

 

Projekat hrama Bahai u Čileu podsjeća na napeta jedra, kao da će u svakom trenutku pod naletom vjetra odletjeti u nebo. Ako uobičajen dizajn hrama i crkve pretpostavlja čvrste zidove i nekoliko prozora, onda mu je ovo potpuna suprotnost. Zdanje ima devet djelova, a svaki od njih ima svoj ulaz što simbolizuje otvorenost za sve ljude sa svih strana svijeta.

Nježno i lelujavo, Bahai može izgledati samo na prvi pogled - izdržljiv je i otporan na vibracije tla, budući da je seizmička aktivnost u tim dijelovima zemlje česta. Devet staklenih listova položeno je na čelično tijelo koje je pričvršćeno na betonsku osnovu i zbog toga je hram otporan na moguće potrese.

Eksterijer hrama je obložen staklenim panelima, dok je enterijer napravljen od mermera. Kako se približava noć, tako se pretvara u prekrasan svijetleći lampion koji s planinama u pozadini poziva sve svojim ugodnim i domaćim izgledom ognjišta.

Projekt "Bahai Templ" izabran je među 180 drugih učesnika u takmičenju radova iz 80 zemalja svijeta. Biće izgrađen u Penalolenu, komuni u provinciji glavnog grada Santiaga u 2016. (buro247)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније