Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Radio CG, Objavila: J.B.Č. ]

12. 09. 2018. 10:53 >> 10:34

U MINISTARSTVU KULTURE

Izložba Cvetke Hojnik otvorena na Cetinju

Izložba slovenačke umjetnice Cvetke Hojnik "Bez naziva" otvorena je sinoć u Ministarstvu kulture na Cetinju. Izložbom je obuhvaćen ciklus radova koje je umjetnica stvorila tokom posljednje tri godine.

Slovenačka umjetnica kazala je za Radio Crne Gore da u svojim radovima želi da predstavi različite vrste odnosa koji nas okružuju.

"U svojim radovima najviše koristim crnu i bijelu boju, a u ovom printu koji je ovdje izložen najviše je crne i igram se s teksturama. Tu imamo dva lika - krug i kvadrat. Kvadrat iz art filozofije govori kao muškarac i on je muški lik dok je krug ženski lik. Kroz tu priču kruga i kvadrata govorim o međusobnim odnosima. Nijesu to samo međusobni odnosi među partnerima već to mogu biti odnosi u nekom družtvu, u razredu i u okolini u kojoj živimo", kazala je Hojnik.

Savjetnik za likovnu umjetnost u Ministarstvu kulture Petar Kovačević istakao je da izložba "Bez naziva" Cvetke Hojnik kao reprezenta savremenih likovnih tendencija, u svom fokusu ima vječne zagonetke odnosa tame i svijetla, a njena djela lišena deskriptivnosti, suptilnim istraživačkim postupkom problematizuju energiju promjene.

"Stojeći pred djelima Cvetke Hojnik povezanost i bliskost sa ovim potragama je jaka jer osjećamo da se bave stvarima i temama koje su nam životno zadate i na koja svakodnevno nastojimo naći odgovor", rekao je Kovačević.

Otpravnica poslova u ambasadi Slovenije u Crnoj Gori Stanka Štrukelj rekla je da nas najnovije umjetničke kreacije Cvetke Hojnik vode na putovanje kroz jedinstveni slikarski izraz i tajnoviti put u univerzali svijet umjetnosti.

"Drago nam je da je ovo već treća izložba u nizu projekata umjetnice Hojnik u Crnoj Gori. Prva je bila u Podgorici prošle godine, druga u Budvi na proljeće ove godine, a sa ovom izložbom na Cetinju ona zaokružuje svoju prisutnost u Crnoj Gori, ali nadamo se da će je još ovdje biti", kazala je Štrukelj.

Organizator izložbe je Ministarstvo kulture, u saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije u Podgorici.


Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније