Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 09. 2018. 10:51 >> 10:34

U HERCEG NOVOM

Bogdanović otvorio Festival stripa

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je 12. Hercegnovski strip festival. Tokom šest dana u Herceg Novom će gostovati preko 50 strip autora od kojih će mnogi crtati uživo, biće organizovane izložbe, strip radionice, berze stripova, predavanja, promocija stripa u školama, žurke i koncerti.

"Strip je u svom razvoju uspio da opovrgne sve one kvalifikacije koje su ga limitirale na nivo trivijalnog fenomena popularne kulture. Od takvih početaka strip je došao do neupitnog umjetničkog statusa, koji danas sve manje osporavaju čak i oni najkonzervativniji teoretičari. Pojavom forme grafičke novele, uspostavljeni su u devetoj umjetnosti visoki standardi kako u segmentu njene likovnosti tako i u onim strukturama kojima se oblikuju narativno-tekstualni elementi ove sve slojevitije umjetničke forme. Zato danas možemo govoriti o razgranatim poetikama kojima su autori stripa nadišli puko podražavanje postojećih likovnih pravaca, stvarajući često autentičan vizuelni izraz čiji se uticaj sve više može prepoznati u onim sadržajima koji pripadaju klasičnijim umjetničkim formama. Na nivou tema i karaktera, strip je takođe donio cio jedan registar novina, pa tako danas možemo reći da su neke od najintrigantnijih tema filma, pa i književnosti, često inspirisane stripom – od distopijskih i futurističkih do onih koje pripadaju noar žanru i mitskoj fantastici", saopštio je ministar Bogdanović.

"Svojim dvanaestogodišnjim trajanjem Hercegnovski strip festival uzdigao se među tri najznačajnije manifestacije ovog tipa u regionu, a takav napredak mogao se postići prije svega visokim nivoom entuzijazma organizatora, ali i zahvaljujući kulturnom ambijentu Herceg Novoga, grada osobene likovne tradicije, ali i grada u kojem je, zahvaljujući raznovrsnim kulturnim slojevima, uvijek vladao duh otvorenosti prema novom i različitom," dodao je Bogdanović.

„Čast mi je, kao i veliko zadovoljstvo, što sam večeras u Herceg Novom, na otvaranju Hercegnovskog strip festivala. Naime Festival je jedinstvena manifestacija u panorami kulturnih događaja koji se organizuju u Crnoj Gori, koji je tokom godina porastao i postepeno postao jedan od najinteresantnijih i najživljih međunarodnih događaja u svijetu stripova. To potvrđuje i prisustvo brojnih i poznatih autora i umjetnika iz raznih zemalja. Posebno sam srećan što ovogodišnje izdanje Festivala karakteriše pogotovo učešće brojinih vrhunskih strip umjetnika iz Italije“, naveo je ambasador Republike Italije Luka Zelioli. 

Kako su istakli organizatori Festivala, tokom šest dana u Herceg Novom će gostovati preko 50 strip autora od kojih će mnogi crtati uživo, biti organizovane izložbe, strip radionice, berze stripova, predavanja, promocija stripa u školama, žurke i koncerti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније