Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 09. 2018. 17:44 >> 17:29

NARODNI MUZEJ

Regionalni projekat u CGU „Miodrag Dado Đurić“

Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Nezavisnom umjetničkom asocijacijom Remont, Beograd otvoriće izložbu pod nazivom „From Diaspora to Diversities“, 11. septembra u CGU „Miodrag Dado Đurić“, sa početkom u 20h.

Izložba From Diaspora to Diversities dio je istoimenog regionalnog projekta pokrenutog sa idejom da se kroz umjetničke produkcije i prakse autora/ki različitih generacija razmotri fenomen dijaspore u savremenim kontekstima.

Baveći se pojmom dijaspore izvan dominantnih etnocentričnih i etničkih definicija, u fokusu projektnih istraživanja se tako našao širok spektar povoda i iskustava u privremenim i trajnim izmještanjima bilo grupe ljudi ili pojedinaca iz matičnih sredina.

„Redefinisanje termina i koncepta dijaspore je već neko vrijeme u žiži teorijskih debata iniciranih novim konstelacijama globalnih društveno-političkih, tehnoloških, komunikacionih tokova i kretanja, povećane transnacionalne mobilnosti ili, recimo, poslednje dve decenije sve prisutnijeg i intenzivnijeg kulturnognomadizma razvijanog kroz hiperprodukciju međunarodnih umjetničkih događaja i artist in residence programa. Pitanja izazova u svakodnevnom i profesionalnom životu „negde napolju“, procesi integrisanja, nerijetko i ad hoc prilagođavanja i interakcije sa specifičnostima drugih/nematičnih sredina poslužila su za polazišta u sagledavanju različitih vidova dijasporske egzistencije i razloga migracionim kretanjima aktera međunarodne umetničke i kulturne scene poreklom sa Zapadnog Balkana", saopštio je kustos izložbe, Miroslav Karić.

Projektnim istraživanjima su obuhvaćeni umjetnici/ce koji su druga generacija dijaspore, koji u dužem vremenskom periodu žive i rade u inostranstvu, kao i umjetnici/ce koji su intenzivno na relaciji između matične i zemlje trenutnog prebivališta ili su iz profesionalnih i drugih motivacija u neprestanom pokretu, čestim i privremenim dislociranjima širom svijeta. Reflektujući u svojim umjetničkim praksama perspektive različitih okolnosti koje su ih dovele u nova životna i radna okruženja autori/ke se bave nizom pojava i (e)migracijskih iskustava istražujući identitetske, mentalitetske, geografske, kulturne, istorijske, savremene socio-političke karakteristike, datosti i kontekste neposrednih ambijenata od evropskih zemalja do područja poput sjevernoameričkog kontinenta, Afrike i Bliskog Istoka.

From Diaspora to Diversities u CGU Miodrag Dado Đurić koncipirana je kroz izbor umjetničkih radova predstavljenih na izložbama u Beogradu (galerija Remont) i Skoplju (Ćifte Amam/Nacionalna galerija Makedonije) i realizovanih u širokom rasponu medija, vizuelnih izraza prateći varijetet autorskih pozicija, idejnih polazišta, artikulacija u opserviranju, analizi i kritičkom preispitivanju uočenih fenomena, otvarajući pritom u tematskom i problemskom smislu brojna pitanja: o percepciji i recepciji “drugog” i “različitog”; evropskim imigracionim i azilantskim politikama; o socio-kulturnoj problematici integracija, dilemi otići ili ostati, pojmu doma i pripadanja; o putovanjima i nomadskoj egzistenciji kao introspekcijskom procesu; prožimanjima memorijskih slojeva prošlosti i današnjeg vremena i u tom kontekstu povezanosti između udaljenih podneblja, društava i kultura; o urbanom krajoliku kao kulturnom i simboličkom konstruktu; uticajima tehnološkog progresa i mass medijskih informacija i slika na svakodnevicu savremenog globalnog društva.

Projekat From Diaspora to Diversities je realizovan od 2015. do 2017. godine u saradnji Remont – nezavisne umetničke asocijacije (Beograd), Evropskog kulturnog centra Esperanza (Skoplje), Kunst Ost (Grac) i Instituta za suvremenu umjetnost (Zagreb). Kustos izložbe je Miroslav Karić, dok ispred Narodnog muzeja koordinira Ana Ivanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније